Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Шевченко О. Ю. 
Замкнуті енергетичні контури в харчових технологіях / О. Ю. Шевченко, А. І. Соколенко, С. А. Бут, О. І. Степанець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 1. - С. 116-127. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_1_13
Обговорено фізичне підгрунтя й оцінено перспективи використання вторинних енергетичних потенціалів у технологіях харчових виробництв. У прикладах можливих перспектив використання вторинних енергетичних ресурсів задіяно можливі напрямки, до яких відносяться впливи на технологічні середовища концентрованих енергетичних потенціалів, підвищення потенціалів середовищ зовнішніми втручаннями введенням газових або парових потоків, інтенсифікацією масо- і енергообмінних процесів у газо-рідинних середовищах, використанням рекуперативних і регенераційних властивостей. На прикладі пивоварної галузі показано можливості використання ресурсів відпрацьованих газових потоків за умов виконання процесів аерації пророщуваних масивів зерна, поєднання технологічних інтересів забезпечення сушіння зеленого солоду за участю теплових насосів, для уникнення термодинамічних недоліків у проявах нерівномірності температурних полів. Показано можливість енергетичних впливів на результати підготовки пивних заторів до процесів їх фільтрації. Сушіння, як ізоентальпійний процес, представлено пропозиціями щодо регенерації властивостей сушильного агента. Наведено інформацію про влаштування сушарки солоду, комбіновану тепловакуумну установку, вакуумну сушарку безперервної дії. Показано доцільність логістичної побудови енергозбереження в технологіях з дискретними режимами роботи на основі трансформацій в рециркуляційних режимах енергоматеріальних потоків. Найбільші рівні трансформацій енергетичних потоків пов'язані з фазовими переходами й ізоентальпійними процесами.
  Повний текст PDF - 423.179 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Шевченко О.
  • Соколенко А.
  • Бут С.
  • Степанець О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Шевченко О. Ю. Замкнуті енергетичні контури в харчових технологіях / О. Ю. Шевченко, А. І. Соколенко, С. А. Бут, О. І. Степанець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 1. - С. 116-127. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_1_13.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Шевченко Олександр Юхимович (технічні науки)
  • Шевченко Олександр Юрійович (технічні науки)
  • Шевченко Ольга Юріївна (технічні науки)
  • Соколенко Анатолій Іванович (технічні науки)
  • Бут Сергій Анатолійович (технічні науки)
  • Степанець Олександр Іванович (технічні науки)
  • Степанець Олег Іванович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського