Наукова періодика України | Наукові праці Національного університету харчових технологій | ||
Васильков В. В. Багатокритеріальний вибір обладнання для формування котлетних виробів / В. В. Васильков, О. М. Чепелюк, О. О. Чепелюк // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 1. - С. 104-115. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_1_12 Підбір обладнання для компонування технологічних ліній є задачею багатокритеріального вибору, де як критерії виступають техніко-економічні показники роботи альтернативних варіантів обладнання. Оцінювати рівень досконалості обладнання доцільно з використанням кількісних і графічних методів. Суть, можливості та результати застосування трьох методів багатокритеріального вибору - спектрального аналізу, Парето і відстані до мети - продемонстровано на прикладі оцінювання технічного рівня машин для формування котлетних виробів невеликої продуктивності. Розв'язано завдання вибору обладнання, здатного забезпечити випуск продукції з максимально можливою продуктивністю за найменших енергетичних витрат і габаритів. Розглянуто 8 зразків обладнання провідних виробників. Для порівняння було обрано такі показники: продуктивність, споживану потужність, місткість завантажувального бункера, габарити та масу обладнання. Враховано вагомість кожного із перерахованих показників. У ході дослідження встановлено, що результати, одержані за цими методами, однакові: за обраними критеріями перевагу слід надати машині La Minerva C/E 653 1ph італійського виробника. Метод спектрального аналізу, який передбачає порівняння всіх визначених комбінацій ознак, має переваги перед методами Парето і руху до мети, оскільки забезпечує узагальнену математичну оцінку зразків, що розглядаються, і надає змогу комплексно врахувати всі критерії, які характеризують технічний рівень обладнання та ефективність його роботи. Метод не потребує наявності спеціальних навичок роботи з графічною інформацією і є найбільш формалізованим. Правильність рішення насамперед залежить від коректного вибору показників, що порівнюються. До їх складу в подальшому обов'язково необхідно включати показники надійності та безвідмовності роботи, а також якісні показники готової продукції. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Васильков В. В. Багатокритеріальний вибір обладнання для формування котлетних виробів / В. В. Васильков, О. М. Чепелюк, О. О. Чепелюк // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 1. - С. 104-115. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_1_12.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |