Соколенко А. І. Експериментальні дослідження процесів десорбції спирту з водних розчинів / А. І. Соколенко, О. Ю. Шевченко, О. І. Степанець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 6. - С. 100-109. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_6_14
Наведено результати узагальнення і вивчення досвіду оцінки причин і рівнів впливів фізико-хімічних факторів у зв'язку з обмеженнями концентрацій синтезованого спирту за умов анаеробного зброджування цукровмісних середовищ. До числа останніх віднесено сумарні осмотичні тиски розчинених C2H5OH і CO2, а також насиченість рідинної фракції середовищ діоксидом вуглецю. Показано, що останнє призводить до різкого підвищення опору масопередачі на межі поділу фракцій між дріжджовими клітинами і середовищем. Порівняння цих двох факторів призводить до висновку про те, що осмотичні тиски CO2 обмежуються розчинністю його газової фракції у співвідношенні 1:8 зі спиртом, тому пропонуються до використання технології, за яких концентрації C2H5OH доцільно використовувати на докритичних рівнях в межах до 6 % об. Оцінено можливості таких обмежень за рахунок суміщення бродіння і перегонки під вакуумом, або за рахунок відбирання спирту активованим потоком CO2 з використанням спиртовловлювачів, або продуванням середовища інертним газом з влаштуванням примусової циркуляції і конденсації парових фракцій. Напрямок з обмеження впливів явищ насичення середовищ на CO2 запропоновано на основі перехідних процесів з десатурацією за рахунок змінних і регульованих тисків у газовій надрідинній фракції відповідно до закону Генрі. Показано наявність впливів на рівень десорбції спирту температури середовища, а результативність процесів запропоновано здійснювати на основі вимірів концентрацій спирту в конденсаті. Наведено інформацію щодо облаштування лабораторної установки, на якій реалізовано режими десорбції етилового спирту диспергованими потоками повітря і діоксиду вуглецю, а також теоретичні положення процесів десорбції. Доведено перспективність досягнення докритичних режимів бродіння і наведено схему оформлення системи для вилучення водноспиртового конденсату з парогазового потоку CO2 + C2H5OH. Цитованість авторів публікації:Соколенко А.Шевченко О.
Степанець О.
Бібліографічний опис для цитування: Соколенко А. І. Експериментальні дослідження процесів десорбції спирту з водних розчинів / А. І. Соколенко, О. Ю. Шевченко, О. І. Степанець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 6. - С. 100-109. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_6_14. Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)Соколенко Анатолій Іванович (технічні науки)Шевченко Олександр Юхимович (технічні науки)Шевченко Олександр Юрійович (технічні науки)Шевченко Ольга Юріївна (технічні науки)Степанець Олександр Іванович (технічні науки)Степанець Олег Іванович (технічні науки)
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|