Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Бурдо О. Г. 
Дослідження впливу режимних і конструктивних параметрів при обробці в’язких та дисперсних продуктів в апаратах на базі ротаційних термосифонів / О. Г. Бурдо, І. В. Безбах, О. В. Зиков, С. В. Шишов // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 6. - С. 80-89. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_6_12
У роботі використано принципово новий спосіб розв'язання складної науково-технічної проблеми - зменшення питомих витрат енергії під час сушіння дисперсних продуктів, термообробки неньютонівських рідин (НР). Розроблено інноваційні конструкції апаратів для термообробки, випарювання НР, сушіння дисперсних продуктів. Обгрунтовано методики і створено експериментальні стенди для комплексних досліджень процесу випарювання НР, сушіння дисперсних продуктів у апаратах на базі ротаційних термосифонів (РТ). Досліджено вплив конструктивних і режимних параметрів на кінетику процесу випарювання харчових НР, сушіння дисперсних продуктів в апаратах на базі РТ. Наведено результати досліджень, що проведені на експериментальних стендах кафедри процесів обладнання та енергетичного менеджменту Одеської національної академії харчових технологій. За результатами проведених експериментальних досліджень підтверджено, що технічною базою для удосконалення технологій сушіння, концентрування, термообробки можуть стати сучасні способи ефективної теплопередачі - РТ, а також апарати на їх основі. Експерименти випарювання проведено на томатній масі, яблучному пюре в широкому діапазоні параметрів. Під час сушіння дисперсних продуктів одержано термограми, лінії сушіння для пшениці, амаранту, проса, вареного гороху в установці з РТ. Досліджено вплив режимних параметрів на коефіцієнти тепловіддачі. Встановлено, що на інтенсивність тепло- і масопереносу суттєво впливає частота обертання конденсатора, кут його нахилу та фізичні властивості продукту. Встановлено, що апарат із РТ забезпечує коефіцієнти теплопередачі в 4 рази вище, ніж у сучасних апаратах.
  Повний текст PDF - 592.289 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Бурдо О.
  • Безбах І.
  • Зиков О.
  • Шишов С.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Бурдо О. Г. Дослідження впливу режимних і конструктивних параметрів при обробці в’язких та дисперсних продуктів в апаратах на базі ротаційних термосифонів / О. Г. Бурдо, І. В. Безбах, О. В. Зиков, С. В. Шишов // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 6. - С. 80-89. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_6_12.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Бурдо Олег Григорович (1942–) (фізико-математичні науки)
  • Безбах Ігор Віталійович (1976–) (технічні науки)
  • Зиков Олександр Вікторович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського