Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Кондрашевська К. Р. 
Розмаїття мікробних вторинних метаболітів / К. Р. Кондрашевська, І. В. Ключка, Т. П. Пирог, Ю. М. Пенчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 44-60. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_8
Інтерес до мікробних вторинних метаболітів (продуктів мікробного синтезу, які не є необхідними для росту і розмноження біологічного агента), зумовлений їх унікальними біологічними властивостями, що знаходять практичне використання у різних галузях промисловості: харчовій, хімічній, нафтодобувній, охороні довкілля, сільському господарстві, а також у фармацевтичній галузі та медицині. До таких метаболітів належать антибіотики, екзополісахариди, поверхнево-активні речовини, антивірусні та цитотоксичні агенти, інгібітори ферментів. Необхідність пошуку нових продуктів мікробного синтезу зумовлена насамперед швидким поширенням антибіотикорезистентності багатьох збудників інфекційних захворювань. Окрім цього, важливе значення мають дослідження низькотоксичних протипухлинних сполук, імуносупресорів та інгібіторів ферментів, які можуть замінити хімічні аналоги, що спричиняють імунодепресивну, мутагенну і терогенну дію на здорові клітини людини. Наведено сучасні літературні дані щодо синтезу мікробних вторинних метаболітів епіфітними, вільноіснуючими (в тому числі й морськими) бактеріями (представниками родин Bacillaceae та Paenibacillaceae), актинобактеріями родини Streptomycetaceae та Micromonosporaceae, грибами родини Trichocomaceae (роди Talaromyces, Aspergillus, Penicillium). Завдяки широкому спектру біологічної активності (антибактеріальна, антифунгальна, противірусна та цитотоксична) вони можуть бути використані як альтернативні хімічним сполукам у медицині, а також у сільському господарстві для контролю чисельності фітопатогенних мікроорганізмів.
  Повний текст PDF - 452.591 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Кондрашевська К.
  • Ключка І.
  • Пирог Т.
  • Пенчук Ю.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Кондрашевська К. Р. Розмаїття мікробних вторинних метаболітів / К. Р. Кондрашевська, І. В. Ключка, Т. П. Пирог, Ю. М. Пенчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 44-60. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_8.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського