Наукова періодика України | Наукові праці Національного університету харчових технологій | ||
Українець А. І. Застосування фізично зміненої (активованої) води для підвищення ефективності технологій харчового виробництва та поліпшення якості продукції / А. І. Українець, Ю. В. Большак, Р. С. Святненко, Ж. І. Прохоренко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 218-224. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_27 Якість харчових продуктів пов'язана з фізіологічною повноцінністю води, хоча специфіка виробництва накладає свої галузеві нормативні корективи щодо якості води як складової харчової продукції. Хімічне та гігієнічне поняття "чиста питна вода" не тотожні. З хімічного погляду бідистилят наближається до уявлення про абсолютно чисту воду. Але гігієнічний підхід визначає таку воду як фізіологічно неповноцінну. Розкрито особливу роль води, яка є структурно-енергетичною основою живої матерії, не тільки у плані забезпечення фізіологічної повноцінності питної води, але й як важливого фактора забезпечення якості харчової продукції, компонентом якої вода є практично завжди. Розглянуто еволюцію критеріїв якості питної води від показників її санітарно-хімічної безпеки до прийняття поняття фізіологічної повноцінності питної води, а також вплив води на якість харчових продуктів. Показано перевагу води як джерела поповнення організму біогенними речовинами. Проаналізовано новий підхід до цілеспрямованої зміни фізико-хімічних та біологічних властивостей води шляхом безреагентного (фізичного) впливу на воду різними фізичними чинниками. Показано, що при цьому, без будь-яких змін її хімічного складу, фізично змінена вода здатна набувати нового квазінерівноважного термодинамічного стану, пов'язаного з нагромадженням молекулами води надлишкової вільної енергії. За рахунок останньої, після припинення фізичної дії на воду, може виконуватися робота (включаючи біологічну) в тих середовищах, до яких вода входить. Показано особливість використання безреагентно модифікованої (активованої) води як компонента водних середовищ у харчових технологіях. Наведено численні приклади успішного впровадження електрохімічно активованої води (аноліту та католіту) в різноманітних галузях харчових виробництв та одержаний від цього техніко-економічний, екологічний ефект і покращання якості продукції. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Українець А. І. Застосування фізично зміненої (активованої) води для підвищення ефективності технологій харчового виробництва та поліпшення якості продукції / А. І. Українець, Ю. В. Большак, Р. С. Святненко, Ж. І. Прохоренко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 218-224. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_27.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |