Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Черевко О. І. 
Удосконалення способу виробництва напівфабрикатів з плодово-ягідної сировини гарантованої якості / О. І. Черевко, В. М. Михайлов, О. Є. Загорулько, А. М. Загорулько // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 153-162. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_19
Описано спосіб виробництва багатокомпонентних напівфабрикатів з плодово-ягідної сировини. Спосіб відрізняється тим, що для процесів концентрування та сушіння використовується удосконалений роторний плівковий апарат (РПА) та вальцьова ІЧ-сушарка на основі гнучкого плівкового резистивного електронагрівача випромінюючого типу (ГПРЕнВТ). Для розробленого обладнання встановлено раціональні режими обробки рослинної сировини. Проведено апробацію розробленого способу для оцінки якості одержаних напівфабрикатів за різним рецептурним складом (яблуко, журавлина, глід). Оцінку якості проведено дослідженням кольорових характеристик за допомогою методу спектроскопії та розробленого методоу цифрової обробки. Колір дослідних зразків під час спектроскопії оцінювався за допомогою параметрів кольору у системі CIE XYZ (домінуюча довжина хвилі (<$Elambda>дом, нм), яскравість (T, %), чистота кольору (P, %)). Встановлено, що розбіжності результатів порівняльного аналізування кольорових параметрів дослідних зразків, одержаних під час спектрального аналізу, та запропонованого цифрового методу становлять менше 5 %, що є в межах експериментальної похибки. Це підтверджує подальшу ефективність використання цифрового методу аналізу кольорових характеристик під час будь-якого доступного для фотографування технологічного процесу. При цьому запропонований метод цифрового аналізування кольору не лише для плодово-ягідних композицій, а й харчових продуктів у цілому забезпечує мобільність і портативність аналізування з короткотривалою обробкою одержаних цифрових даних та одночасного представлення одержаних результатів в якісні кольорові параметри. Оцінкою якості сушених багатокомпонентних плодово-ягідних паст встановлено перевагу зразка із таким відсотковим співвідношення компонентів: яблуко, журавлина, глід - 60:30:10.
  Повний текст PDF - 444.253 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Черевко О.
  • Михайлов В.
  • Загорулько О.
  • Загорулько А.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Черевко О. І. Удосконалення способу виробництва напівфабрикатів з плодово-ягідної сировини гарантованої якості / О. І. Черевко, В. М. Михайлов, О. Є. Загорулько, А. М. Загорулько // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 153-162. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_19.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Черевко Олександр Іванович (технічні науки)
  • Михайлов Валерій Михайлович (1963–) (технічні науки)
  • Михайлов Валерій Михайлович (1943–) (технічні науки)
  • Загорулько Олексій Євгенович (технічні науки)
  • Загорулько Андрій Миколайович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського