Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Романенко В. М. 
Моделювання оцінки рейтингу університету з використанням математичних методів / В. М. Романенко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 4. - С. 73-81. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_4_9
Розглянуто та досліджено доцільність використання сучасних методів математичного моделювання й факторного аналізу в контексті визначення рейтингової оцінки університету за обраною спеціальністю. За умов модернізації вищої освіти в Україні, яка передбачає використання нових методик та інформаційно-комунікативних технологій і, відповідно, нових підходів до якості освіти, університети опинилися в умовах жорсткої конкуренції. Найпереконливішим підтвердженням рейтингу вищого навчального закладу (ВНЗ) є його популярність серед вступників. Незважаючи на існування великої кількості критеріїв оцінки університетів, рівень довіри до них у випускників загальноосвітніх шкіл невисокий. Причиною є те, що більшість рейтингових оцінок формується експертами на основі аналізу зовнішніх факторів і не враховує психологічні особливості та емоційні переживання вступників. Акцентовано увагу на необхідності аналізу таких внутрішніх факторів і доцільності проведення оцінки рейтингу по кожній окремій спеціальності безпосередньо керівництвом університету з подальшим коригуванням не лише якості освіти, а й умов її здобуття. Запропонована методика надає змогу побудувати математичну модель на основі методу Брандона для оцінки рейтингу університету за конкретною спеціальністю у поточному році та розробити комп'ютерний метод розрахунку такої оцінки, яка відповідає реальній ситуації. Враховуючи порівняння оцінюваного об'єкта з аналогічними, визначаються характеристики впливу на рейтинг та за допомогою факторного аналізу обчислюється їх значущість. Шляхом вивчення зовнішніх факторів і зміни внутрішніх факторів впливу коригується рейтинг університету за конкретною спеціальністю, що надає змогу прогнозувати популярність ВНЗ серед вступників під час найближчої вступної кампанії.
  Повний текст PDF - 437.257 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Романенко В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Романенко В. М. Моделювання оцінки рейтингу університету з використанням математичних методів / В. М. Романенко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 4. - С. 73-81. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_4_9.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Романенко Валентина Миколаївна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського