Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Чигринець О. А. 
Адаптація як інструмент підвищення стресостійкості персоналу / О. А. Чигринець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 4. - С. 65-72. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_4_8
Проаналізовано види стресів і фактори, що їх спонукають. Надано класифікацію факторів стресів, що виникають в організаціях, та виокремлено найбільш характерні для сфери управління. Обгрунтовано доцільність застосування адаптації персоналу з метою посилення стресостійкості колективу. Наведено види та напрями адаптації персоналу на підприємстві. Розкрито суть напрямів адаптації персоналу та відображено значимість взаємодії працівник-менеджер для соціально-психологічної адаптації, визначено чинники, які формують основу стилів керівництва. З'ясовано, що причиною виникнення стресу може стати будь-яка ситуація, на яку людина реагує сильним емоційним збудженням. Розглянуто суть джерел стресу: невідповідність навантаження, конфлікт або невизначеність ролей, монотонна робота, критичні фізичні умови праці тощо. Зазначено, що процес адаптації персоналу має включати не лише викладення вимог щодо виконуваних обов'язків, а й комплекс заходів, спрямованих на соціально-психологічну інтеграцію працівника в колектив, що запобігає формуванню несприятливого клімату та виникненню конфліктних ситуацій у колективі. Розкрито суть первинної та вторинної адаптації персоналу. Серед напрямів адаптації розглянуто організаційну, професійну та соціально-психологічну адаптацію. Структуровано соціально-психологічну адаптацію на тимчасову ситуативну, стійку ситуативну і загальну та розглянуто суть кожної зі складових.
  Повний текст PDF - 336.269 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Чигринець О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Чигринець О. А. Адаптація як інструмент підвищення стресостійкості персоналу / О. А. Чигринець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 4. - С. 65-72. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_4_8.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського