Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Чаплінський Ю. П. 
Одна реалізація знаннє-орієнтованої інформаційної системи з безпеки продуктів харчування / Ю. П. Чаплінський // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 4. - С. 7-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_4_3
Глобалізація торгівлі, лібералізація ринків, сучасні харчові технології, вимоги до безпеки продуктів харчування, економічний розвиток, зміна соціальних вимог викликають безперервну зміну в харчовій галузі в усьому світі. Поширення інформації та знань є ключовим завданням будь-якої організації, яка пов'язана з виробленням і поширенням знань, особливо нових видів унікальних (та цінних) за змістом, які є корисними та доступними. В цьому контексті поширення інформації та знань з безпеки харчових продуктів розглядається в напрямку покращання якості життя для сучасних і майбутніх поколінь, з точки зору економічних, екологічних та соціальних питань. Основою для цього є сучасні інформаційні та комунікаційні технології, які використовуються для реалізації ефективного доступу до відповідної інформації та знань. Метою такої інформаційної системи з безпеки харчових продуктів є розробка механізму поширення інформації та знань до кінцевих користувачів шляхом створення електронної системи, включаючи структуру інформації та знань, методів доступу та доставки, для питань, які пов'язані з безпекою харчових продуктів, для всіх зацікавлених учасників. Інформація та знання включають в себе різні аспекти: знання та інформацію з виробництва та переробки; аспекти безпеки харчових продуктів, включаючи стандарти, закони, небезпеки, навчальні матеріали і т. д. Основними зацікавленими учасниками в системі безпеки харчових продуктів було визначено: виробники та переробники харчових продуктів, споживачі, регуляторні органи та освітні організації. Інформаційні потреби цих зацікавлених сторін розподілено на бізнесові, освітні, технологічні та загальні. Розроблена система надає змогу управляти різними інформаційними об'єктами, такими як новини, ринки, компанії, регуляторні органи, освітні можливості, гранти, стандарти, закони, попередження, поради, небезпеки, актуальні питання тощо.
  Повний текст PDF - 422.763 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Чаплінський Ю.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Чаплінський Ю. П. Одна реалізація знаннє-орієнтованої інформаційної системи з безпеки продуктів харчування / Ю. П. Чаплінський // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 4. - С. 7-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_4_3.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського