Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Володченкова Н. В. 
Ідентифікація та оцінювання професійного ризику підприємства методом експлуатаційної безпеки і працездатності / Н. В. Володченкова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 4. - С. 139-145. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_4_16
Статистичні дані з питань безпеки праці в Україні свідчать про те, що рівень травматизму залишається досить високим. Однією з важливих ланок діяльності будь-якого підприємства харчової промисловості є аналіз і запобігання ризику виникнення небезпек або небезпечних ситуацій, що можуть призводити до виробничої травми, профзахворювання або загибелі працівника. З метою контролю та мінімізації джерел ризику, що можуть бути причиною нещасних випадків, проводиться ідентифікація й оцінення ризиків на підприємстві, які виникають у процесі виробничої діяльності. Наведено результати аналізу міжнародних стандартів з менеджменту ризиків і запропоновано методику ідентифікації та запобігання небезпекам за допомогою методу функціонального аналізу дослідження небезпек і працездатності. Розроблено алгоритм ідентифікації та реєстру ризиків. Під час проведення ідентифікації можливих небезпек запропоновано використовувати ключові та керуючі слова для кожної стадії (сегмента) технологічного процесу та визначати можливі відхилення, причини та наслідки цих відхилень і втрати внаслідок можливих відхилень. За результатами складається матриця можливих відхилень. На основі проведеного аналізу розробляються заходи з метою запобігання можливим небезпекам і призначається відповідальна особа, що контролює стадію технологічного процесу та не допускає відхилення необхідних параметрів. Визначення й оцінення виробничих ризиків запобігатиме виникненню небезпечних ситуацій, випадкам травматизму та професійних захворювань, що забезпечить збереження здоров'я та життя робітників і благополуччя всього підприємства. Стратегія, направлена на ризик-менеджмент, надасть змогу визначити для підприємства саме ті ризики, які потенційно здатні викликати серйозні негативні наслідки.
  Повний текст PDF - 357.611 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Володченкова Н.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Володченкова Н. В. Ідентифікація та оцінювання професійного ризику підприємства методом експлуатаційної безпеки і працездатності / Н. В. Володченкова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 4. - С. 139-145. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_4_16.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Володченкова Наталія Валеріївна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського