Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Українець А. І. 
Антирадикальна активність гірчичної олії в умовах автоокиснення / А. І. Українець, І. Г. Радзієвська, О. П. Мельник, В. М. Пасічний // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 3. - С. 178-185. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_3_21
Проблема підвищення стійкості олієжирових продуктів пов'язана з дослідженням активності і механізму дії природних антиоксидантів, що входять до їх складу. З метою прогнозування окиснювальної стабільності олієжирових продуктів під час зберігання визначено антиоксидантну активність і стійкість до окиснення ряду рослинних олій. Перебіг вільнорадикального окиснення досліджено за температури <$E22~symbol С~2~symbol Р roman C> і доступу світла. За допомогою кінетичного методу Цепалова встановлено сумарну ефективну концентрацію антиоксидантів соняшникової, горіхової, гірчичної, ріпакової, оливкової, кукурудзяної олій та їх антирадикальну активність. Показано, що сумарна концентрація антиоксидантів рослинних олій корелює із сумарним вмістом токоферолів, які виконують роль інгібіторів ланцюгових процесів. Визначено залежність параметрів k2 і k7 реакції окиснення молекулярним киснем, яка характеризує антиоксидантну активність досліджуваних олій. Встановлено, що гірчична олія повільно нагромаджує гідропероксиди в реакції автоокиснення та відзначається високою сумарною концентрацією антиоксидантів на рівні <$E25,6~cdot~10 sup 3> моль/г. З'ясовано, що за величиною антиоксидантної активності пресова гірчична олія переважає решту досліджуваних олій незалежно від ступеня їх попереднього рафінування. Віднайдено пояснення антирадикальних властивостей гірчичної олії через наявність антиоксидантів фенольної природи: <$Ealpha>-пінену та 1,8-цинеолу. Ці антиоксиданти належать до класу біологічно активних речовин, які зв'язують вільні радикали, перешкоджають прискореному окисненню ліпідів і утворенню небажаних продуктів окиснення. Встановлені значення сумарної ефективної концентрації антиоксидантів можуть бути використані з метою прогнозування окиснювальної стабільності олій під час зберігання.
  Повний текст PDF - 427.138 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Українець А.
  • Радзієвська І.
  • Мельник О.
  • Пасічний В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Українець А. І. Антирадикальна активність гірчичної олії в умовах автоокиснення / А. І. Українець, І. Г. Радзієвська, О. П. Мельник, В. М. Пасічний // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 3. - С. 178-185. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_3_21.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Українець Анатолій Іванович (технічні науки)
  • Радзієвська Ірина Гіронтіївна (технічні науки)
  • Пасічний Василь Миколайович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського