Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Мудрак Т. О. 
Cелекція та скринінг рас спиртових дріжджів при зброджуванні високонцентрованого сусла з крохмалевмісної сировини / Т. О. Мудрак, А. М. Куц, С. С. Ковальчук, Я. А. Боярчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 2. - С. 216-224. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_2_26
Серед перспективних напрямків розвитку спиртової галузі представлено розробки, присвячені енерго- та ресурсозберігаючим технологіям. Одним із способів інтенсифікації процесів зброджування сусла є підвищення концентрації сухих речовин. Проте за зброджування сусла високих концентрацій виникає ряд проблем, пов'язаних з фізіологічними особливостями дріжджів. Тому постає питання селекції нових рас, здатних до максимально повного зброджування вуглеводів високонцентрованого сусла. Виробничий досвід підтверджує, що за умов термоферментативної обробки зернової сировини з використанням концентрованих ферментних препаратів і фільтрату барди на стадії приготування замісів селекційна робота має бути спрямована на одержання дріжджів, здатних зброджувати не тільки сусло за високих концентрацій, але й за високих температур і кислотності. Мета дослідження - проведення порівняльної характеристики промислових і нових селекціонованих рас спиртових дріжджів і здійснення скринінгу дріжджів з термотолерантними й осмофільними властивостями та кислотності. У результаті проведених досліджень селекціоновано новий штам дріжджів шляхом багатоступеневої селекції, який здатен витримувати високий осмотичний тиск до 36 % сухих речовин (СР) і має спрямовані біосинтетичні властивості стосовно етанолу (14 - 17 %) та кислотності. Проведено скринінг спиртових дріжджів з метою підбору раси для зброджування сусла високих концентрацій. Для зброджування сусла високих концентрацій використано раси Saccharomyces cerevisiae XII, К-81, ДО-11, ДО-16. Досліджено вплив концентрації СР в інтервалі 17 - 32 %, за температури - <$E30~-~38~symbol Р roman C>, pH - 2,5 - 5,0. Впровадження селекціонованої раси дріжджів надасть змогу не тільки підвищити рентабельність виробництва, а й вихід спирту та забезпечити високу зброджуваність сусла за високої його кислотності й концентрації.
  Повний текст PDF - 412.927 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Мудрак Т.
  • Куц А.
  • Ковальчук С.
  • Боярчук Я.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Мудрак Т. О. Cелекція та скринінг рас спиртових дріжджів при зброджуванні високонцентрованого сусла з крохмалевмісної сировини / Т. О. Мудрак, А. М. Куц, С. С. Ковальчук, Я. А. Боярчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 2. - С. 216-224. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_2_26.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Куц Анатолій Михайлович (технічні науки)
  • Ковальчук Світлана Степанівна (1984–) (технічні науки)
  • Боярчук Ярослав Андрійович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського