Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Сінат-Радченко Д. Є. 
Наближена оцінка термінів зберігання заморожених харчових продуктів / Д. Є. Сінат-Радченко, М. М. Масліков // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 2. - С. 139-145. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_2_17
Сучасні технології холодильного оброблення харчових продуктів передбачають створення так званого холодильного ланцюга, щоб забезпечувати безперервний вплив холоду на продукт від вироблення до зберігання у споживача. Під час проектування такого ланцюга необхідно для кожної його ланки (заготівельні, виробничі, розподільчі, транспортні, торговельні, побутові холодильники, а також холодильний транспорт) передбачити умови зберігання, які б забезпечили прийнятну якість продукту з мінімальними втратами за мінімальних затрат коштів. Найважливішим регульованим параметром під час зберігання заморожених харчових продуктів є температура зберігання (tзб). Відомо, що її зниження призводить до зростання терміну зберігання <$Etau sub зб>), але знижувати tзб до евтектичної (<$E170~-~180~symbol Р roman C>), коли невимороженою лишається лише найміцніше зв'язана з білками вода, недоцільно через занадто великі енерговитрати на заморожування, подальше зберігання та розморожування продукту. Залежності між температурою та можливим терміном зберігання складні і різні для різних харчових продуктів через різні процеси, що у них відбуваються. Питання про залежність терміну зберігання від температури за збереження прийнятної якості продукту у світовій практиці називають проблемою трьох Т: Time - Temperature Tolerance. Проаналізовано існуючі способи визначення термінів і температур зберігання харчових продуктів, запропоновано спрощені формули для наближеного оцінювання термінів зберігання заморожених харчових продуктів, визначення співвідношення цих термінів за різних температур зберігання, вибору оптимальної температури зберігання за заданого його терміну. Ці формули можуть бути використані під час експлуатації холодильників і проектування холодильного ланцюга для харчових продуктів. Наведено приклади зазначених розрахунків.
  Повний текст PDF - 376.988 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Сінат-Радченко Д.
  • Масліков М.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Сінат-Радченко Д. Є. Наближена оцінка термінів зберігання заморожених харчових продуктів / Д. Є. Сінат-Радченко, М. М. Масліков // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 2. - С. 139-145. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_2_17.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Масліков Максим Михайлович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського