Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Пєтухова О. М. 
Підвищення конкурентоспроможності продукції підприємств агропродовольчої сфери / О. М. Пєтухова, А. В. Коняга // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 1. - С. 57-65. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_1_8
Розглянуто значення критерію конкурентоспроможності продукції та підприємств у їх боротьбі на внутрішніх і світових ринках. Зазначено, що вітчизняні підприємства можуть ефективно функціонувати лише за втілення принципово нових підходів до управління конкуренто-спроможністю продукції і формування конкурентної стратегії. Доведено, що проблема підвищення конкурентоспроможності продукції підприємств України є досить актуальною, набуває нового змісту і вимагає нового її осмислення та розв'язання. Розглянуто теоретичні аспекти конкурентоспроможності й основні напрями підвищення конкурентоспроможності продукції. Досліджено ринок плодоовочеконсервної продукції, визначено причини зменшення випуску продукції, зростання витрат на її виготовлення, зниження якості виробів, звуження асортименту, підвищення цін, втрати традиційних ринків збуту, а також погіршення становища в галузі. Проаналізовано основні засади діяльності та конкурентоспроможність продукції українського виробника ПрАТ "Могилів-Подільський консервний завод" на національному та зовнішньому ринку. Визначено основних конкурентів підприємства на внутрішньому та зовнішньому ринку, проведено порівняння з конкурентами на внутрішньому ринку, побудовано матрицю конкурентного профілю, а також виявлено сильні та слабкі сторони, можливості та загрози заводу. Обгрунтовано, що ПрАТ "Могилів-Подільський консервний завод" має достатній потенціал для збільшення обсягів виробництва, та запропоновано шляхи підвищення конкурентоспроможності його продукції як на внутрішньому, так і на зарубіжному ринках. Зроблено висновок щодо посилення конкуренції між підприємствами за умов поглиблення світових інтеграційних процесів. Саме тому для підприємств надзвичайно важливим є не лише виробництво якісної продукції, а й застосування інших способів підвищення конкурентоспроможності своєї продукції на ринку.
  Повний текст PDF - 358.513 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Пєтухова О.
  • Коняга А.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Пєтухова О. М. Підвищення конкурентоспроможності продукції підприємств агропродовольчої сфери / О. М. Пєтухова, А. В. Коняга // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 1. - С. 57-65. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_1_8.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського