Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Ковальов О. В. 
Фізична і математична модель процесу випікання тістових заготовок у хлібопекарських печах / О. В. Ковальов, В. В. Шутюк, А. Я. Карвацький // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 1. - С. 144-153. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_1_19
Випікання хліба - найважливіший процес у виробництві хлібобулочних виробів. Хлібопекарська піч - основне обладнання хлібозаводу, призначенням якого є вироблення високоякісної продукції у разі забезпечення високих техніко-економічних показників виходу продукції за мінімальних витрат енергоресурсів. Для забезпечення якісних показників роботи печі необхідно використовувати моделі реальної системи та проводити експерименти для аналізу, проектування або перепроектування, контролю у прогнозування певного реального процесу. Наведено фізичну та математичну модель процесу випікання тістових заготовок у хлібопекарських печах на прикладі промислової печі з колисковим конвеєром К-ПХМ-25. Розроблено математичну модель процесу випікання хліба в газових каналах пекарної камери з урахуванням радіаційно-конвективного теплообміну, масообміну з урахуванням введення водяної пари для зволожування тістових заготовок і турбулентності багатофазного потоку. Середовище газових каналів хлібопекарської печі вважається двофазним, селективним випромінювальним і поглинальним, оточене дифузними границями й складається з грійних газів і водяної пари, що використовується для зволоження тістових заготовок. Тістові заготовки та хліб вважаються вологим капілярно-пориcтим середовищем з ефективними фізичними властивостями. Залежність турбулентності багатофазного потоку сформульовано на основі осереднених за Рейнольдсом системи рівнянь Ейлера. Розроблена авторами модель випікання тістових заготовок надає змогу з достатньою точністю і детальністю враховувати технологічні режими та конструктивні особливості сучасних конвеєрних хлібопекарських печей і проводити широкі параметричні дослідження сполученого теплообміну в них з виходом на кінцевий показник і якість готових хлібобулочних виробів.
  Повний текст PDF - 827.491 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Ковальов О.
  • Шутюк В.
  • Карвацький А.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Ковальов О. В. Фізична і математична модель процесу випікання тістових заготовок у хлібопекарських печах / О. В. Ковальов, В. В. Шутюк, А. Я. Карвацький // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 1. - С. 144-153. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_1_19.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Ковальов Олександр Володимирович (технічні науки)
  • Ковальов Олександр Вікторович (1979–) (технічні науки)
  • Шутюк Віталій Володимирович (технічні науки)
  • Карвацький Антон Янович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського