Наукова періодика України | Наукові праці Національного університету харчових технологій | ||
Соколенко А. І. Енергетичні потенціали газорідинних середовищ / А. І. Соколенко, О. Ю. Шевченко, О. А. Білик, С. М. Мироненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 1. - С. 107-118. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_1_15 Оцінено енергетичні потенціали газорідинних середовищ, представлені сукупністю хімічної енергії розчинених цукрів за умов процесів анаеробного бродіння, які завершуються утворенням етилового спирту і діоксиду вуглецю з виділенням вільної енергії в 230 кДж/моль зброджуваної глюкози. З останньої 169 кДж трансформується в теплову енергію, яка має відводитись із культурального середовища, а 61 кДж використовується дріжджовими клітинами. Самоплинне утворення розчиненого діоксиду вуглецю з поддальшим синтезом диспергованої газової фази призводить до започаткування циркуляційних контурів газорідинної суміші, підсилених впливами теплових циркуляційних контурів. Наявність і безперервне оновлення диспергованої газової фази вказує на наявність потенціалу утворення міжфазної поверхні, а наявність газоутримувальної здатності системи означає певний рівень потенціальної енергії набухлого газорідинного середовища. За аеробного бродіння газоутримувальна здатність визначається сукупністю двох джерел, а саме: за рахунок примусового введення в середовище диспергованої маси повітря та синтезованого в середовищі діоксиду вуглецю. Таким чином, внутрішні мікробіологічні перетворення призводять до утворення потоків теплової енергії, матеріальних потоків C Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Соколенко А. І. Енергетичні потенціали газорідинних середовищ / А. І. Соколенко, О. Ю. Шевченко, О. А. Білик, С. М. Мироненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 1. - С. 107-118. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_1_15.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |