Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Черно Н. К. 
Отримання арабіногалактану з вітчизняної сировини та його характеристика / Н. К. Черно, Л. С. Гураль, О. О. Антіпіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(1). - С. 36-45. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5%281%29__7
Висвітлено результати початкового етапу дослідження, присвяченого створенню нанокомпозитних фізіологічно функціональних інгредієнтів із застосуванням арабіногалактану як комплексоутворювача. Показано, що перспективним сировинним джерелом вилучення арабіногалактану в Україні є деревина сосни Pinus silvestris з Волинської області. Встановлено, що для одержання арабіногалактану доцільно здійснювати обробку деревини мацерувальним мультиферментним препаратом целовіридином (0,5-процентний розчин в ацетатному буфері, pH 4,7, температура 50<$E symbol Р>C, тривалість 4 год, гідромодуль 7). Із розчину після інактивації ферменту арабіногалактан осаджують етанолом і ліофільно висушують. Полісахаридний препарат поряд з вуглеводною складовою містить до 0,3 % фенольних сполук. У гідролізаті полісахаридної компоненти галактоза й арабіноза знаходяться у молярному співвідношенні 3,0:1,0, у мінорній кількості наявна глюкуронова кислота. УФ- та ІЧ-спектри досліджуваного арабіногалактану аналогічні таким полісахаридом даної категорії, вилучених з інших джерел. Середня молекулярна маса препарату за даними гель-хроматографії на сефадексі складає 60 - 65 кДa. Доцільне подальше вивчення тонкої структури цього полісахариду, умов утворення супрамолекулярних комплексів з іншими біологічно активними сполуками на його основі та визначення перспектив їх використання як фізіологічно функціональних харчових інгредієнтів.
  Повний текст PDF - 385.25 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Черно Н.
  • Гураль Л.
  • Антіпіна О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Черно Н. К. Отримання арабіногалактану з вітчизняної сировини та його характеристика / Н. К. Черно, Л. С. Гураль, О. О. Антіпіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(1). - С. 36-45. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5(1)__7.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Черно Наталія Кирилівна (хімічні науки)
  • Антіпіна Олена Олексіївна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського