Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Пирог Т. 
Вплив умов культивування продуцентів поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus IМВ В-7241, Rhodococcus erythropolis IМВ Ac-5017 і Nocardia vaccinii IМВ В-7405 на синтез фітогормонів / Т. Пирог, Д. Гаврилкіна, Н. Леонова, Т. Шевчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(1). - С. 15-22. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5%281%29__4
Досліджено синтез фітогормонів за умов росту продуцентів поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241, Rhodococcus erythropolis ІМВ Ac-5017 і Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 на різних вуглецевих субстратах, у тому числі й промислових відходах. Рівень синтезу позаклітинних ауксинів і цитокінінів та їх якісний склад залежав від природи джерела вуглецю у середовищі культивування досліджуваних штамів. Найвищу кількість ауксинів (770 мкг/л) і найширший спектр цих фітогормонів синтезував штам N. vaccinii ІМВ В-7405 за умов росту на рафінованій олії. Концентрація цитокінінів була максимальною (348 - 364 мкг/л) у разі культивування N. vaccinii ІМВ В-7405 і A. calcoaceticus ІМВ В-7241 на рафінованій олії й очищеному гліцерині відповідно. За умов росту всіх штамів на відпрацьованій соняшниковій олії концентрація синтезованих фітогормонів становила в середньому 40 - 70 мкг/л. Проаналізовано можливість розробки безвідходної технології одержання комплексних мікробних препаратів з різноманітними біологічними властивостями мультифункціонального призначення.
  Повний текст PDF - 372.734 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Пирог Т.
  • Гаврилкіна Д.
  • Леонова Н.
  • Шевчук Т.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Пирог Т. Вплив умов культивування продуцентів поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus IМВ В-7241, Rhodococcus erythropolis IМВ Ac-5017 і Nocardia vaccinii IМВ В-7405 на синтез фітогормонів / Т. Пирог, Д. Гаврилкіна, Н. Леонова, Т. Шевчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(1). - С. 15-22. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5(1)__4.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Пирог Тетяна Павлівна (біологічні науки)
  • Леонова Наталія Осипівна (біологічні науки)
  • Леонова Наталя Геннадіївна (хімічні науки)
  • Леонова Наталія Олександрівна (хімічні науки)
  • Леонова Наталія Валеріївна (філологічні науки)
  • Леонова Ніна Миколаївна (сільськогосподарські науки)
  • Шевчук Тетяна Станіславівна (філологічні науки)
  • Шевчук Тамара Олексіївна (педагогічні науки)
  • Шевчук Тетяна Ігорівна (медичні науки)
  • Шевчук Тетяна Миколаївна (фізико-математичні науки)
  • Шевчук Тетяна Анатоліївна (юридичні науки)
  • Шевчук Тетяна Віталіївна (економічні науки)
  • Шевчук Тарас Ігорович (юридичні науки)
  • Шевчук Тетяна Володимирівна (біологічні науки)
  • Шевчук Тарас Володимирович (медичні науки)
  • Шевчук Тетяна Віталіївна (медичні науки)
  • Шевчук Тетяна Олександрівна (педагогічні науки)
  • Шевчук Тамара Євгенівна (педагогічні науки)
  • Шевчук Тетяна Володимирівна (1976–) (сільськогосподарські науки)
  • Шевчук Тетяна Яківна (1974–) (медичні науки)
  • Шевчук Тетяна Миколаївна (філологічні науки)
  • Шевчук Тетяна Андріївна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського