Наукова періодика України | Наукові праці Національного університету харчових технологій | ||
Пирог Т. П. Вплив тривалості культивування на антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii IMB B-7405 / Т. П. Пирог, Л. В. Никитюк, К. В. Тимошук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2016. - Т. 22, № 5. - С. 25-32. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_5_5 Встановлено, що мінімальна інгібувальна концентрація (МІК) щодо бактерій Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2, Staphylococcus aureus БМС-1, Erwinia aroideae Н-3 і дріжджів Candida albicans Д-6, а також фітопатогенних бактерій родів Pectobacterium, Pseudomonas і Xanthomonas поверхнево-активних речовин (ПАР), синтезованих Nocаrdia vacсinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій (пересмаженій) соняшниковій олії та технічному гліцерині (відхід виробництва біодизелю), становила 11 - 88 і 15 - 242 мкг/мл відповідно і була нижчою, ніж МІК ПАР, одержаних на рафінованій олії (12 - 192 мкг/мл) та очищеному гліцерині (22,5 - 360 мкг/мл). ПАР, синтезовані впродовж 7 діб на рафінованій і відпрацьованій олії, виявилися ефективнішими антимікробними агентами щодо фітопатогенних бактерій, ніж ПАР, утворювані на 5 добу культивування продуцента на цих субстратах. Збільшення з 5 до 7 діб тривалості вирощування N. vacсinii ІМВ В-7405 як на очищеному, так і технічному гліцерині супроводжувалося синтезом ПАР, МІК яких щодо більшості досліджуваних тест-культур підвищувалося у 1,5 - 2 рази. Одержані дані засвідчують залежність біологічних властивостей мікробних ПАР від умов культивування продуцента. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Пирог Т. П. Вплив тривалості культивування на антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii IMB B-7405 / Т. П. Пирог, Л. В. Никитюк, К. В. Тимошук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2016. - Т. 22, № 5. - С. 25-32. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_5_5. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |