Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Damyanova S. 
Chemical composition of essential oil from Salvia aethiopis L. from Bulgaria / S. Damyanova, A. Stoyanova, T. Atanasova, P. Bozov // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2016. - Т. 22, № 5. - С. 242-247. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_5_32
Запропоновано дослідження з метою оцінки хімічного складу ефірної олії з квіток і листя шавлії (Salvia aethiopis L.), вирощеної в Болгарії. Дикоросла шавлія була зібрана на стадії цвітіння в 2016 р. в Південному регіоні Болгарії в Пловдивській області. Олія готувалася за допомогою методу гідродистиляції протягом 2 год. Вологість квіток складала 83,03 %, листя - 84,8 %. Вихід ефірної олії (% абс. сухої речовини) склав 0,19 і 0,03 % відповідно. Результати показали, що болгарська ефірна олія, одержана з квіток і листя шавлії, відноситься до хемотипу гермакрен D і бета-каріофілен. Найвищий відсоток компонентів ефірної олії складали сесквитерпенові вуглеводні, відповідно 94,0 % і 95,82 % в олії квіток і листя. Основні з'єднання ефірних олій з квітів і листя розподілилися таким чином: гермакрен D (29,37 - 24,19 %), бета-каріофілен (23,55 - 21,91 %), альфа-копаен (13,35 - 17,24 %), бета-кубенен (7,02 - 9,71 %), дельта-кадинен (5,56 - 6,69 %) і альфа-каріофілен (5,46 - 6,79 %).
  Повний текст PDF - 406.606 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Damyanova S.
  • Stoyanova A.
  • Atanasova T.
  • Bozov P.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Damyanova S. Chemical composition of essential oil from Salvia aethiopis L. from Bulgaria / S. Damyanova, A. Stoyanova, T. Atanasova, P. Bozov // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2016. - Т. 22, № 5. - С. 242-247. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_5_32.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського