Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Савенко І. В. 
Антимікробна дія поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на деякі умовно патогенні бактерії / І. В. Савенко, Д. В. Андрейко, Т. П. Пирог // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2016. - Т. 22, № 3. - С. 31-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_3_6
Експериментально встановлено мінімальну інгібувальну концентрацію (МІК) поверхнево-активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241 щодо умовно патогенних бактерій (Proteus vulgaris БТ-1, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas aeruginosa П-55, Enterobacter cloacae АС-22). Показано залежність антимікробних властивостей ПАР від природи джерела вуглецю в середовищі культивування (етанол, гліцерин, н-гексадекан) і наявності в ньому дріжджового автолізату та певних мікроелементів. Виключення зі складу поживного середовища дріжджового автолізату і суміші мікроелементів супроводжувалося зниженням антимікробних властивостей синтезованих ПАР. Значення МІК ПАР, отриманих на гліцерині, етанолі та н-гексадекані за наявності дріжджового автолізату та мікроелементів, становило 34,0 - 67,5, 37,5 - 75,0 і 27,0 - 108,0 мкг/мл відповідно.
  Повний текст PDF - 372.111 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Савенко І.
  • Андрейко Д.
  • Пирог Т.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Савенко І. В. Антимікробна дія поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на деякі умовно патогенні бактерії / І. В. Савенко, Д. В. Андрейко, Т. П. Пирог // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2016. - Т. 22, № 3. - С. 31-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_3_6.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського