Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Сімахіна Г. О. 
Особливості заморожування ягід з ніжною текстурою / Г. О. Сімахіна, С. В. Халапсіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2015. - Т. 21, № 4. - С. 198-205. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2015_21_4_27
Зазначено, що найбільш ефективний сучасний спосіб зберігання соковитої рослинної продукції - це її заморожування. Використане в дослідженні швидке заморожування за температур -30 - -35 <^>oC надало змогу одержати якісні напівфабрикати з ягід суниці, які після зберігання протягом 6 міс і дефростації відзначаються цілісністю текстури, кольором, запахом, смаком і біокомпонентним складом вихідної сировини. На прикладі ягід садової суниці обгрунтовано та вивчено оптимальні умови заморожування матеріалу з ніжною текстурою, які забезпечують мінімальні втрати клітинного соку одержаних напівфабрикатів за дефростації. Ці втрати є результатом кріоушкоджувальних фізичних впливів на клітину, які залежать від фазового переходу води в лід і формування кристалів льоду певної структури. Для формування дрібнокристалічної структури льоду, яка відзначається мінімальними кріоушкодженнями, ягідну сировину з ніжною текстурою доцільно перед заморожуванням обробляти розчинами ефективних кріопротекторів і заморожувати разом із квітколожем.
  Повний текст PDF - 340.708 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Сімахіна Г.
  • Халапсіна С.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Сімахіна Г. О. Особливості заморожування ягід з ніжною текстурою / Г. О. Сімахіна, С. В. Халапсіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2015. - Т. 21, № 4. - С. 198-205. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2015_21_4_27.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Сімахіна Галина Олександрівна (технічні науки)
  • Халапсіна Світлана Владиславівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського