Наукова періодика України | Наукові праці Національного університету харчових технологій | ||
Старовойтова С. О. Вивчення впливу антимікотику Есулану на ліпідний склад і функції цитоплазматичної мембрани дріжджів Candida tropicalis / С. О. Старовойтова, Л. Б. Орябінська, В. І. Лубенець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2015. - Т. 21, № 3. - С. 31-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2015_21_3_5 Вивчено потенційний механізм дії вітчизняного антимікотику есулан на моделі дріжджів Candida tropicalis. Показано, що есулан володіє мембранотропним ефектом за фунгістатичних і субфунгіцидних концентрацій. Характерна форма кривої "ефект - доза" свідчить про високий ступінь кооперативності структурних переходів мембран клітин C. tropicalis за наявності есулану. Жодних якісних змін у складі мембранних ліпідів дріжджових клітин під впливом есулану не виявлено, але в кількісному вмісті окремих ліпідних фракцій виявлено значні зміни. Разом з тим, субфунгіцидна концентрація есулану призводить до зменшення концентрації майже всіх фракцій фосфоліпідів. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Старовойтова С. О. Вивчення впливу антимікотику Есулану на ліпідний склад і функції цитоплазматичної мембрани дріжджів Candida tropicalis / С. О. Старовойтова, Л. Б. Орябінська, В. І. Лубенець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2015. - Т. 21, № 3. - С. 31-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2015_21_3_5. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |