Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Старовойтова С. О. 
Вивчення впливу антимікотику Есулану на ліпідний склад і функції цитоплазматичної мембрани дріжджів Candida tropicalis / С. О. Старовойтова, Л. Б. Орябінська, В. І. Лубенець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2015. - Т. 21, № 3. - С. 31-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2015_21_3_5
Вивчено потенційний механізм дії вітчизняного антимікотику есулан на моделі дріжджів Candida tropicalis. Показано, що есулан володіє мембранотропним ефектом за фунгістатичних і субфунгіцидних концентрацій. Характерна форма кривої "ефект - доза" свідчить про високий ступінь кооперативності структурних переходів мембран клітин C. tropicalis за наявності есулану. Жодних якісних змін у складі мембранних ліпідів дріжджових клітин під впливом есулану не виявлено, але в кількісному вмісті окремих ліпідних фракцій виявлено значні зміни. Разом з тим, субфунгіцидна концентрація есулану призводить до зменшення концентрації майже всіх фракцій фосфоліпідів.
  Повний текст PDF - 330.539 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Старовойтова С.
  • Орябінська Л.
  • Лубенець В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Старовойтова С. О. Вивчення впливу антимікотику Есулану на ліпідний склад і функції цитоплазматичної мембрани дріжджів Candida tropicalis / С. О. Старовойтова, Л. Б. Орябінська, В. І. Лубенець // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2015. - Т. 21, № 3. - С. 31-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2015_21_3_5.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського