Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Тур О. В. 
Підходи науковців до визначення категорії ефективність / О. В. Тур // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2012. - № 47. - С. 149-156. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2012_47_29
Розглянуто категорії ефективність та ефект, здійснено розмежування між ними. Проаналізовано різні визначення ефективності і об'єднано їх у такі підходи: ресурсний, витратний, ресурсно-витратний, цільовий, системний, часовий, фінансовий, комбінований. В цьому разі ресурсний підхід, визнаючи ефективність, враховує залучені за певний період часу ресурси для забезпечення цього виду діяльності. Витратний підхід порівнює результати з поточними витратами, які безпосередньо пов'язані з його досягненням. У ресурсно-витратному береться до уваги як певна оцінка наявних ресурсів, так і оцінка поточних витрат. Цільовий підхід ефективність підприємства трактує як адекватність досягнутих у процесі його здійснення результатів наміченим цілям з одночасним врахуванням понесених витрат. Системний підхід характеризує зв'язок між обсягом понесених витрат, які використовуються під час діяльності, та вартісним вираженням одержаного результату. Часовий підхід ефективність розглядає як оптимальне співвідношення виробництва, якості, результативності, гнучкості, задоволеності, конкурентоспроможності і розвитку підприємства. Фінансовий підхід, відображає ефективність на основі використання фінансових засобів і ресурсів підприємства та їх впливу на результативність діяльності. З позиції комбінованого підходу ефективність - це використання фінансових і операційних можливостей підприємства та одержання прибутку на основі врахування усієї системи факторів впливу й умов діяльності, зокрема ризиків. Характеристика даних підходів надала змогу повного розуміння означеного поняття.
  Повний текст PDF - 118.72 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Тур О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Тур О. В. Підходи науковців до визначення категорії ефективність / О. В. Тур // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2012. - № 47. - С. 149-156. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2012_47_29.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського