Наукова періодика України Наукові вісті КПІ


Сарібєкова Д. Г. 
Розробка складу кольдкрему з антиоксидантними властивостями / Д. Г. Сарібєкова, О. М. Куник, Л. В. Салєба, Г. О. Івахненко // Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". - 2016. - № 6. - С. 107-114. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NVKPI_2016_6_15
Мета дослідження - розробка економічно доступних, але не менш ефективних, у порівнянні з закордонними аналогами, вітчизняних косметичних засобів з антиоксидантними властивостями (АОВ); визначення антиоксидантних, фізико-хімічних та органолептичних властивостей зразків кольдкрему на підставі використання вітамінів А та Е для розробки оптимального складу кольдкрему з АОВ. Органолептичні та фізико-хімічні показники кольдкрему визначено згідно з ДСТУ 4765:2007 "Креми косметичні. Загальні технічні умови". АОВ визначено за допомогою фериціанідного методу за здатністю зразків відновлювати залізо-фериціанідний комплекс берлінської блакиті. Кислотне число кольдкрему визначали згідно з ДСТУ 4767:2007 "Олії косметичні. Загальні технічні умови". Встановлено недоцільність використання у складі класичного кольдкрему вазелінової олії. Встановлено, що зразок кольдкрему з вітаміном А у концентрації 0,3 % має найкращі АОВ (1,054), зразок із сумішшю вітамінів А 0,3 % і Е 1,5 % має дещо меншу антиоксидантну активність (0,902), однак така комбінація є більш раціональною з точки зору підвищення стабільності вітаміну А. У ході дослідження можливості використання вітамінів А та Е як консервантів встановлено, що додавання до складу кольдкрему зазначених вітамінів призводить до зниження кислотного числа з 2,91 до 2,1 - 2,46 мг КОН/г, що надає змогу збільшити строк зберігання косметичного засобу. Розроблено оптимальний склад кольдкрему з АОВ на підставі використання мигдальної олії та суміші вітамінів А і Е у концентраціях 0,3 і 1,5 % відповідно.
  Повний текст PDF - 245.149 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Сарібєкова Д.
  • Куник О.
  • Салєба Л.
  • Івахненко Г.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Сарібєкова Д. Г. Розробка складу кольдкрему з антиоксидантними властивостями / Д. Г. Сарібєкова, О. М. Куник, Л. В. Салєба, Г. О. Івахненко // Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". - 2016. - № 6. - С. 107-114. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NVKPI_2016_6_15.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Сарібєкова Діана Георгіївна (технічні науки)
  • Куник Олександра Миколаївна (1987–) (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського