Наукова періодика України | Наукові вісті КПІ | ||
Дзигун Л. П. Підбір складу живильного середовища на основі екстракту бурякового жому для культивування Laetiporus sulphureus / Л. П. Дзигун, О. А. Палюшок, О. М. Чуднівець // Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". - 2014. - № 3. - С. 38-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NVKPI_2014_3_8 Встановлено можливість використання екстракту бурякового жому як основи живильного середовища для культивування базидіального гриба Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murrill. Одержано перспективні результати оцінки придатності середовища на основі цього екстракту для твердо- і рідкофазового культивування. В ході низки дослідів із трьох штамів був відібраний штам, що найкраще адаптувався до нового джерела поживних речовин. Для проведення подальших дослідів з відібраним штамом удосконалили компонентний склад живильного середовища. В екстракт вносили відходи різних галузей виробництва - тирсу, виноградні вичавки, пшеничні висівки, виварений жом. Найкращі результати були досягнуті з використанням виноградних вичавок. Вдалося підвищити економічний коефіцієнт у 1,5 разу. Перспективним є використання тирси різних порід дерев, оскільки трутовик сірчано-жовтий - дереворуйнівний гриб. Цей експеримент дасть можливість збільшити накопичення біомаси гриба та здешевити процес вирощування. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Дзигун Л. П. Підбір складу живильного середовища на основі екстракту бурякового жому для культивування Laetiporus sulphureus / Л. П. Дзигун, О. А. Палюшок, О. М. Чуднівець // Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". - 2014. - № 3. - С. 38-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NVKPI_2014_3_8. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |