Наукова періодика України | Наукові вісті КПІ | ||
Барбаш В. А. Сольволізна делігніфікація стебел кенафу і сорго цукрового / В. А. Барбаш, І. В. Трембус, Н. М. Оксентюк // Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". - 2012. - № 3. - С. 93-97. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NVKPI_2012_3_16 Вивчено хімічний склад стебел кенафу і сорго цукрового. Встановлено, що стебла кенафу і сорго цукрового містять більше целюлози, пентозанів, мінеральних речовин і менше лігніну у порівнянні з деревиною. Досліджено вплив основних технологічних параметрів на показники якості органосольвентних волокнистих напівфабрикатів (ВНФ), одержаних із стебел кенафу і сорго цукрового. Експериментально доведено можливість вибілювання органосольвентної целюлози із стебел кенафу пероксидом водню без використання сполук хлору до білості 80 %. Розраховано показники вибірковості розчинення лігніну лужно-сульфітно-спиртовою делігніфікацією стебел кенафу і сорго цукрового. Встановлено, що зі зростанням температури і тривалості варіння такі показники вибірковості, як ступінь видалення вуглеводів і ступінь делігніфікації, зростають, а показник селективності - зменшується. Порівняно ефективність процесу делігніфікації різних представників рослинної сировини за допомогою діаграми залежності виходу ВНФ від вмісту в ньому залишкового лігніну. Рекомендовано використовувати органосольвентні ВНФ із стебел кенафу і сорго цукрового для виробництва різних видів картонно-паперової продукції. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Барбаш В. А. Сольволізна делігніфікація стебел кенафу і сорго цукрового / В. А. Барбаш, І. В. Трембус, Н. М. Оксентюк // Наукові вісті Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут". - 2012. - № 3. - С. 93-97. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NVKPI_2012_3_16.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |