Наукова періодика України | Microbiological journal | ||
Коваленко Н. К. Вплив кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій / Н. К. Коваленко, І. Л. Гармашева, О. П. Лівінська, Л. Т. Олещенко // Мікробіологічний журнал. - 2017. - Т. 79, № 5. - С. 3-12. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2017_79_5_2 Мета роботи - вивчення впливу кріоконсервації на життєздатність і біологічні властивості пробіотичного штаму Lactobacillus plantarum 337Д УКМ B-2627 та підбір для нього найефективнішого режиму кріозаморозки. Життєздатність лактобацил визначали за методом серійних розведень, кислотоутворювальну активність - за оцінкою титрованої кислотності у разі росту в молоці, чутливість до антибіотиків - за допомогою диско-дифузійного методу. Встановлено, що на ступінь виживання, антибіотикочутливість та кислотоутворювальні властивості штаму Lactobacillus plantarum 337Д впливає як склад середовища заморозки, так і режим кріоконсервації. У переважній більшості варіантів кріозаморозки відзначаюся зростання кислотоутворювальної здатності кріоконсервованих бактерій та підвищення чутливості до дії антибіотиків. Висновки: оптимальні показники було одержано у разі використання суміші бактерійних клітин із сахарозо-желатиновим наповнювачем у співвідношенні 17:3 (v/v) шляхом заморожування зануренням в рідкий азот та <$E5~symbol Р roman C>/хв до -<$E40~symbol Р roman C> із подальшим зануренням в рідкий азот. Життєздатність, кислотоутворювальна активність та антибіотикочутливість штаму L. plantarum 337Д залишалися найстабільнішими у разі використання суміші бактерійних клітин із сахарозо-желатиповим наповнювачем та середовищем MRS у співвідношенні 1:1:2 (v/v) за швидкості заморожування <$E40~symbol Р roman C>/хв. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Коваленко Н. К. Вплив кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій / Н. К. Коваленко, І. Л. Гармашева, О. П. Лівінська, Л. Т. Олещенко // Мікробіологічний журнал. - 2017. - Т. 79, № 5. - С. 3-12. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2017_79_5_2.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |