Наукова періодика України Microbiological journal


Авдіюк К. В. 
Вплив іонів металів та специфічних хімічних реагентів на активність α-амілаз Aspergillus flavus var. Oryzae і Bacillus subtilis / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Мікробіологічний журнал. - 2015. - Т. 77, № 4. - С. 15-24. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2015_77_4_4
Вивчено вплив катіонів та аніонів на активність alpha-амілази Achromobacter sp. 7a. Показано, що досліджений фермент стійкий до дії більшості аніонів, однак чутливий до ряду катіонів. Найбільш суттєвий інгібувальний вплив на активність alpha-амілази Achromobacter sp. 7a виявили іони Hg<^>2+, Al<^>3+, Fe<^>3+, Cu<^>2+ і Ag<^>+. Зниження активності alpha-амілази Achromobacter sp. 7a за присутності етилендіамінтетраацетату й етиленглікольтетраацетату свідчить про наявність у її структурі іонів металу. Суттєву роль у функціонуванні даного ферменту відіграють карбоксильні і сульфгідрильні групи, про що свідчить його інгібування 1-[3-(диметиламіно)пропіл]-3-етилкарбодіімід метіодидом і n-хлормеркурібензоатом відповідно. alpha-Амілаза Achromobacter sp. 7a не містить в активному центрі імідазольну групу гістидину, на відміну від більшості відомих глікозидаз. Досліджений фермент виявив високу стійкість до Твіну-20, сечовини і пероксиду водню, що робить його конкурентноспроможним з раніше описаними alpha-амілазами.Вивчення впливу катіонів та аніонів на активність alpha-амілаз Aspergillus flavus var. oryzae і Bacillus subtilis показало, що досліджені ферменти чутливі до більшості катіонів, але стійкі до дії аніонів. Найбільш суттєвий інгібуючий вплив на активність alpha-амілази A. flavus var. oryzae виявили іони Al<^>3+ і Fe<^>3+, в той час як на активність alpha-амілази B. subtilis - іони Hg<^>2+, Cu<^>2+ і Fe<^>3+. Пригнічення активності alpha-амілаз A. flavus var. oryzae та В. subtilis за присутності етиленглікольтетраацетату свідчить про наявність у їх структурі іонів металів. Важливу роль у ферментативному каталізі обох ензимів відіграють карбоксильні групи, про що свідчить їх інгібування 1-[3-(диметиламіно)пропіл]-3-етилкарбодіімід метіодидом. Про ймовірну участь сульфгідрильних груп у функціонуванні alpha-амілази B. subtilis свідчить її інгібування n-хлормеркурібензоатом, N-етилмалеімідом і сульфітом натрію. На відміну від більшості глікозидаз, досліджені ензими не містять в активному центрі імідазольну групу гістидину.
  Повний текст PDF - 409.601 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Авдіюк К.
  • Варбанець Л.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Авдіюк К. В. Вплив іонів металів та специфічних хімічних реагентів на активність α-амілаз Aspergillus flavus var. Oryzae і Bacillus subtilis / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Мікробіологічний журнал. - 2015. - Т. 77, № 4. - С. 15-24. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2015_77_4_4.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Авдіюк Катерина Володимирівна (біологічні науки)
  • Варбанець Людмила Дмитрівна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського