Наукова періодика України | Мікробіологія і біотехнологія | ||
Страшнова І. В. Стійкість штамів лактобацил, виділених з різних джерел, до деяких агресивних чинників травного тракту / І. В. Страшнова, Г. В. Ямборко, Н. Ю. Васильєва // Мікробіологія і біотехнологія. - 2019. - № 2. - С. 38-50. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2019_2_6 Мета роботи - дослідити стійкість бактерій роду Lactobacillus до деяких агресивних чинників шлунково-кишкового тракту in vitro залежно від первинного джерела виділення. У роботі використано 13 штамів лактобацил, виділених з самоквасних овочів, м'ясної сировини, екскрементів дітей. Pезистентність бактерій до метаболітів травної системи визначали шляхом їх культивування у середовищі MRS з жовчю, хлоридом натрію і фенолом. З'ясовано, що переважна більшість лактобацил була толерантною до 2,5 - 5,0 % NaCl. Збільшення концентрації NaCl до 7,5 % призвело до зменшення кількості життєздатних клітин та інтенсивності їх росту. Показано, що найбільш стійкими до NaCl виявилися штами, ізольовані з самоквасних овочів. Присутність 20 і 40 % жовчі у культуральному середовищі сповільнювало, але не гальмувало ріст лактобацил. Найбільш стійкими до дії жовчі виявилися штами, ізольовані з м'ясної сировини. Усі штами лактобацил росли за присутності фенолу в середовищі культивування в концентраціях 0,2 - 0,6 %. Висновки: досліджувані штами лактобацил показали варіабельну реакцію на дію хлориду натрію, солей жовчі і фенолу, яка залежала від специфічності штаму та концентрації активної речовини. Показано, що існує часткова залежність між стійкістю до досліджених чинників і джерелом виділення лактобацил. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Страшнова І. В. Стійкість штамів лактобацил, виділених з різних джерел, до деяких агресивних чинників травного тракту / І. В. Страшнова, Г. В. Ямборко, Н. Ю. Васильєва // Мікробіологія і біотехнологія. - 2019. - № 2. - С. 38-50. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2019_2_6.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |