Наукова періодика України Мікробіологія і біотехнологія


Лопухова М. А. 
Якість соку та вина з винограду ароматний та Каберне Совіньйон за обробки лози біопрепаратом АгроМар / М. А. Лопухова, О. Б. Паузер, І. П. Якуба, М. М. Артюх // Мікробіологія і біотехнологія. - 2018. - № 4. - С. 42-50. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2018_4_6
Мета роботи - з'ясувати вплив обробки рослин винограду біопрепаратом агромар на сік виноматеріалів та вина сортів Ароматний та Каберне Совіньон. Препарат агромар - біофугіцид на основі Trichoderma lignorum, що володіє потрійним біологічним спектром дії: біозахист, біостимуляція і біодобриво. Дослідження проводили в 2016 - 2017 рр. у виноградниках і лабораторії фізіології відділу розмноження ННЦ "ІВіВ ім. В. Є. Таїрова". Польові досліди проводили на технічних сортах Ароматний та Каберне Совіньон. У період вегетації дослідні кущі обприскували розчином агромару за концентрації 0,3 л/10 л води (дрібнодисперсне обприскування), 4 рази. Збір урожаю проводили в першу декаду вересня. Цукристість соку винограду визначали за методом Бертрана. Кислотність - титрометричним методом. Вино виготовлено на базі винзаводу Інституту ім. В. Є. Таїрова. Вміст металів визначали за допомогою методу атомноабсорбційної спектрофотометрії. Показано, що обробка агромаром підвищує якість соку, а саме: підвищення цукристості та зниження кислотності протягом 2-х років у обох сортів, як у білому з винограду Ароматний, так і червоному з Каберне Совіньйон. Обробка агромаром покращує органолептичні показники якості вина і колір, смак та аромат, які підвищують дегустаційну оцінку білого вина на 0,1 бала, червоного - на 0,6 та 1,0 бали у 2016 та 2017 рр., відповідно. Обробка біопрепаратом підвищує вміст заліза та марганцю у білому вині з винограду Ароматний та червоному вині з винограду Каберне Совіньйон, а також знижує до двох разів вміст важких металів цинку та міді. Висновки: можна стверджувати, що біопрепарат агромар позитивно впливає на якість соку та вина, а також покращує мікроелементний склад вина.
  Повний текст PDF - 334.335 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Лопухова М.
  • Паузер О.
  • Якуба І.
  • Артюх М.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Лопухова М. А. Якість соку та вина з винограду ароматний та Каберне Совіньйон за обробки лози біопрепаратом АгроМар / М. А. Лопухова, О. Б. Паузер, І. П. Якуба, М. М. Артюх // Мікробіологія і біотехнологія. - 2018. - № 4. - С. 42-50. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2018_4_6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Якуба Ірина Петрівна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського