Наукова періодика України Мікробіологія і біотехнологія


Kakabadze E. 
Microbiological investigation of artisanal Caucasian yogurt-like product Matsoni / E. Kakabadze, N. Bakuradze, N. Grdzelishvili, Kh. Makalatia, G. Natroshvili, N. Chanishvili // Мікробіологія і біотехнологія. - 2018. - № 3. - С. 65-74. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2018_3_7
Вивчено мікробний склад саморобних зразків Мацоні і вибрано бактеріальні культури для подальшого розвитку стандартизованого стартера. Виділення і очищення штамів, оцінка каталазної і уреазної активності культури, оцінка здатності ферментації казеїну, деградації галактози, синтез екзополіцукридів і бактеріоцинів, визначення лізогенних штамів. Виділено сто сорок чотири молочнокислих бактеріальних культури з 35 саморобних зразків Мацоні, відібраних з 24 різних поселень в Грузії протягом 2013 - 2014 рр. Бактеріальна структура стартерів показала велику різноманітність в їх складі, 3 % ізолятів показали здатність деградувати казеїн і синтезувати екзополіцукриди, 32 % - ферментувати галактозу, 19 % виявлено уреазну активність, 17 % - показали антагоністичну активність і 14 % були визначені як лізогени. Висновки: розроблена колекція штамів має потенціал для забезпечення різних органолептичних властивостей кінцевим продуктам і, таким чином, може бути використана для нових стандартизованих стартерів Мацоні.
  Повний текст PDF - 580.549 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Kakabadze E.
  • Bakuradze N.
  • Grdzelishvili N.
  • Makalatia K.
  • Natroshvili G.
  • Chanishvili N.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Kakabadze E. Microbiological investigation of artisanal Caucasian yogurt-like product Matsoni / E. Kakabadze, N. Bakuradze, N. Grdzelishvili, Kh. Makalatia, G. Natroshvili, N. Chanishvili // Мікробіологія і біотехнологія. - 2018. - № 3. - С. 65-74. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2018_3_7.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського