Наукова періодика України Мікробіологія і біотехнологія


Ivanytsia T. V. 
Quantity and biological properties of the bacterium Pantoea agglomerans isolated from diferent grape varieties in Odesa region / T. V. Ivanytsia, I. V. Strashnova // Мікробіологія і біотехнологія. - 2018. - № 3. - С. 50-64. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2018_3_6
Мета роботи - ізолювати і дослідити біологічні властивості Pantoea agglomerans із внутрішнього середовища виноградної лози і пухлин виноградної лози, відібраних з виноградників Одеської області. Зразки виноградної лози сортів "Аркадія", "Молдова" і "Одеський сувенір" і пухлин, зрізаних з ураженої лози цих сортів, попередньо стерилізували фламбуванням, подрібнювали на фрагменти, вносили їх у колби з дистильованою водою і перемішували в шейкері при 28 <$E symbol Р>C протягом 3 год. Робили серію 10-ти кратних послідовних розведень і висівали на поверхню чашок Петрі з поживним агаром. Інкубували при 28 <$E symbol Р>C протягом 24 - 48 год. Проведено кількісний облік, виділено чисті культури і досліджено їх культуральні, морфологічні, фізіолого-біохімічні властивості, визначено склад клітинних ліпідів та проведено ідентифікацію виділених штамів. Антагоністичну активність P. agglomerans визначено лунково-дифузійним методом. Чисельність бактерій у внутрішньому середовищі винограду коливалася у межах <$E5,63~symbol С~1,3~cdot~10 sup 3> КУО/см<^>3 - <$E2,96~symbol С~1,3~cdot~10 sup 5> КУО/см<^>3 і залежала від пори року і сорту винограду. Кількість мікроорганізмів у пухлинах була більшою ніж в неушкодженій лозі у той же період. Масова частка P. agglomerans у лозі коливалася від 5,7 до 68,2 %, у пухлинах - від 9,88 до 23,08 %. Штами P. agglomerans, виділені із ендофітного середовища винограду і пухлин, характеризувалися однаковими морфологічними, культуральними, тінкторіальними, фізіологічними властивостями. Незначні відмінності спостерігалися у здатності до утилізації вуглеводів. Штами Pantoea із пухлин не споживали цукрозу і 25,0 % утилізували раффінозу в аеробних умовах, на відміну із неушкодженої лози. Жирнокислотний спектр був представлений жирними кислотами, що містять від 12 до 19 атомів вуглецю. За жирнокислотним складом вісімнадцять штамів були індефіковані як P. agglomerans-GC subgroup A. Для досліджуваних штамів домінантними профілі є С16:0, С12:0, С14:0, С17:0 cyclow7c. Виділені штами P. agglomerans не проявили антагоністичної активності щодо колекційних штамів E. carotovora, A. tumefaciens і A. vitis. Висновки: кількісний склад мікробіоти ендофітного середовища лози і пухлин був неоднаковим і залежав від джерела виділення, погодних умов і сорту винограду. Штами P. agglomerans, виділені із лози і пухлин, характеризувалися однаковими біологічними ознаками, за виключенням здатності до утилізації окремих вуглеводів. Жирнокислотний склад досліджених штамів Pantoea був представлений жирними кислотами з 12 - 19 атомів вуглецю у ланцюзі. Антагоністичної активності до колекційних штамів E. carotovora, A. tumefaciens і A. vitis не виявлено.
  Повний текст PDF - 385.055 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Ivanytsia T.
  • Strashnova I.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Ivanytsia T. V. Quantity and biological properties of the bacterium Pantoea agglomerans isolated from diferent grape varieties in Odesa region / T. V. Ivanytsia, I. V. Strashnova // Мікробіологія і біотехнологія. - 2018. - № 3. - С. 50-64. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2018_3_6.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського