Наукова періодика України Мікробіологія і біотехнологія


Bati V. V. 
Microbiological analysis of sauerkraut in the process of its fermentation according to the traditional and modernized technologies / V. V. Bati, N. V. Boyko // Мікробіологія і біотехнологія. - 2017. - № 2. - С. 90-100. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2017_2_10
Мета роботи - дослідження відмінностей у кількісному і якісному складі мікроорганізмів, що беруть участь у процесі ферментації української традиційної страви - квашеної капусти за різних умов її виготовлення. Застосовано мікробіологічні методи досліджень для виділення (культивування на селекційних хромогенних середовищах) та ідентифікації ізольованих мікроорганізмів з використанням напівавтоматичних біохімічних тест-систем і методу лазерної десорбції (MALDI). Встановлено зміни мікробіологічного складу зразків капусти квашеної, відібраних на різних стадіях бродіння у процесі її ферментації за традиційною локальною і модернізованою сучасною технологіями. Зокрема, штами Lactobacillus delbrueckii були ізольовані з усіх протестованих зразків ферментованого продукту, тоді як штам L. casei виділяли лише із зразку квашеної капусти, виготовленої за оригінальною рецептурою. У цих же взірцях на противагу тим, які були виготовлені за промисловою технологією, кількість ізольованих штамів ентерококів була незначною. Висновки: одержані результати свідчать про суттєві відмінності у якісному і кількісному складі ізольованих мікроорганізмів у досліджених взірцях залежно від методології бродіння квашеної капусти. Встановлено наявність суттєвої різниці у складі асоціацій мікроорганізмів на початку і в кінці бродіння квашеної капусти.
  Повний текст PDF - 382.047 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Bati V.
  • Boyko N.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Bati V. V. Microbiological analysis of sauerkraut in the process of its fermentation according to the traditional and modernized technologies / V. V. Bati, N. V. Boyko // Мікробіологія і біотехнологія. - 2017. - № 2. - С. 90-100. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2017_2_10.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського