Наукова періодика України | Мікробіологія і біотехнологія | ||
Boyko M. V. Estimation of productivity Bacillus thuringiensis on different media / M. V. Boyko, N. V. Patyka, T. I. Patyka // Мікробіологія і біотехнологія. - 2017. - № 1. - С. 16-22. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2017_1_4 Мета роботи - вивчення впливу живильного середовища на продуктивність та інсектицидну активність ентомопатогенних бактерій Bacillus thuringiensis ( Bt). В роботі використано референтний екзотоксиногенний штам B. thuringiensis var. thuringiensis (Bt H1) 800 та селекційний штамм (Bt H1) 87. Для культивування використовували універсальні поживні середовища: м'ясо-пептонний бульон (МПБ), Луріа Бертрані (LB),а також оптимізовані лабораторно-промислові середовища дріжджо-поліцукридного складу (3,0 % білково-вітамінний комплекс + 1,5 % кукурудзяне борошно), технологічні середовища з мелясою (4,0 %). У процесі розробки оптимальних технологічних параметрів культивування штамів Bt визначали такі показники: продуктивність аксенічної культури шляхом граничних розведень, інтенсивність утворення ентомоцидних метаболітів в біотесті за відсотком загибелі личинок Leptinotarsa decemlineata Say. Показано різний технологічний ефект і прояв ентомоцидної активності на різних середовищах - від 1,6 до 3,3 млрд. спор/мл та від 85,0 до 96,8 %, відповідно. Крім цього, на дріжджо-поліцукридному середовищі спостерігали більш високий вихід кристалічного ендотоксину, ніж на звичайних універсальних середовищах. Виразний максимум загибелі личинок (L1-2) зафіксовано на десяту добу досліду за інфекційного навантаження 1:1. Висновки: найбільш сприятливим виявилося співвідношення білково-вітамінного комплексу до кукурудзяного борошна 2:1 (3,0 і 1,5 % відповідно). При цьому досягається найбільший титр ентомоцидних компонентів в культурах Bt - 2,8 і 3,3 млрд. спор/мл. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Boyko M. V. Estimation of productivity Bacillus thuringiensis on different media / M. V. Boyko, N. V. Patyka, T. I. Patyka // Мікробіологія і біотехнологія. - 2017. - № 1. - С. 16-22. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2017_1_4. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |