Наукова періодика України Мікробіологія і біотехнологія


Сергєєва Ж. Ю. 
Антагоністична активність лактобактерій, ізольованих із ферментованих рослинних продуктів із В’єтнаму / Ж. Ю. Сергєєва, О. В. Басюл, О. Г. Горшкова, Т. І. Гаврилюк, Г. М. Назаренко // Мікробіологія і біотехнологія. - 2016. - № 4. - С. 50-59. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2016_4_6
Мета роботи - ідентифікація та вивчення антагоністичних властивостей молочнокислих бактерій, ізольованих із ферментованих рослинних продуктів із В'єтнаму. Штами бактерій роду Lactobacillus виділяли з некомерційних автоферментованих солоних продуктів, виготовлених у В'єтнамі. Вивчення антагоністичної активності бактерій роду Lactobacillus in vitro проводили за допомогою методу агарових лунок. Моделювання взаємодії бактерій роду Lactobacillus з фітопатогенами у системі in vivo проводили на бульбах картоплі Solanum tuberosum і коренеплодах моркви Daucus carota. Фізіолого-біохімічні властивості лактобактерій вивчали за допомогою API-систем. За тинкторіальними, морфологічними та біохімічними властивостями відібрані штами лактобактерій ідентифіковано як L. paracasei ОНУ 520, L. brevis ОНУ 521, L. plantarum ОНУ 522, L. plantarum ОНУ 523, L. rhamnosus ОНУ 524. Встановлено, що через 24 год культивування навколо лунок, у які вносили культуральну рідину штамів-антагоністів, утворювалися зони затримки росту діаметром до 19 мм. Встановлено, що антагоністична дія цих бактерій зумовлена продукцією лактобактеріями органічних кислот. Показано, що досліджувані лактобактерії ефективно конкурують з фітопатогенними бактеріями E. carotovora та у всіх випадках інгібують їх ріст в експериментах на коренеплодах моркви та у 80 % на бульбах картоплі. Суміш лактобактерій досліджуваних штамів не була більш ефективною, ніж окремі штами. Висновки: штами бактерій роду Lactobacillus, ізольовані з некомерційних автоферментованих солоних продуктів, виготовлених у В'єтнамі, виявили високий рівень антагоністичної активності до фітопатогенних ервіній.
  Повний текст PDF - 283.154 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Сергєєва Ж.
  • Басюл О.
  • Горшкова О.
  • Гаврилюк Т.
  • Назаренко Г.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Сергєєва Ж. Ю. Антагоністична активність лактобактерій, ізольованих із ферментованих рослинних продуктів із В’єтнаму / Ж. Ю. Сергєєва, О. В. Басюл, О. Г. Горшкова, Т. І. Гаврилюк, Г. М. Назаренко // Мікробіологія і біотехнологія. - 2016. - № 4. - С. 50-59. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2016_4_6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Сергєєва Жанна Юріївна (біологічні науки)
  • Басюл Олена Владленівна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського