Наукова періодика України | Мікробіологія і біотехнологія | ||
Ткаченко Н. А. Заквашувальні композиції бактерій для технологій кисломолочних продуктів дитячого харчування / Н. А. Ткаченко // Мікробіологія і біотехнологія. - 2016. - № 1. - С. 55-67. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2016_1_8 Мета роботи - створення заквашувальних композицій із культур біфідо- й лактобактерій для розробки технологій ферментованих молочних продуктів дитячого харчування з підвищеними пробіотичними, в т.ч. антагоністичними властивостями. Культивування заквашувальних культур біфідо- та лактобактерій здійснювали в стерилізованому молоці, збагаченому фруктозою. Кислотність визначали титриметричним та потенціометричним методами, вологоутримувальну здатність згустку - метод центрифугування, умовну в'язкість ферментованих продуктів - за тривалістю витікання згустку із піпетки, кількість життєздатних клітин лактобатерій - посівом у стерилізоване молоко, кількість клітин біфідобактерій - посівом у тіогліколеве середовище, антагоністичну активність культур лакто- й біфідобактерій - за луночко-дифузійним методом, протеолітичну активність - за сумою трьох вільних амінокислот в перерахунку на тирозин. Визначено технологічні, пробіотичні, в т.ч. антагоністичні, й протеолітичні властивості лакто- й біфідобактерій прямого внесення, представлених на ринку України. На основі проведених досліджень рекомендовано для технологій ферментованих молочних продуктів дитячого харчування використовувати монокультури Lactobacillus acidophilus La-5 та Bifidobacterium animalis Bb-12 та змішані культури L. lactis ssp. lactis + L. lactis ssp. cremoris + L. lactis ssp. diacetylactis + L. mesenteroides (ЗК). За встановленого співвідношення між ЗК : L. acidophilus La-5 : B. animalis Bb-12 у складі заквашувальних композицій 1,0 : 0,1 : 1,0 (вихідна концентрація культур при інокуляції - <$E 1~times~10 sup 6>, <$E 1~times~10 sup 5> та <$E 1~times~10 sup 6> КУО/см<^>3 Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Ткаченко Н. А. Заквашувальні композиції бактерій для технологій кисломолочних продуктів дитячого харчування / Н. А. Ткаченко // Мікробіологія і біотехнологія. - 2016. - № 1. - С. 55-67. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2016_1_8.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |