Наукова періодика України Харчова промисловість


Ладанюк А. П. 
Ефективність інтелектуальних систем керування технологічними об'єктами. Частина 1. Основні положення / А. П. Ладанюк, Н. М. Луцька, Я. В. Смітюх, Л. О. Власенко, М. В. Сашньова // Харчова промисловість. - 2019. - № 25. - С. 141-147. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khp_2019_25_20
В останні десятиріччя в різних галузях промисловості, у тому числі харчовій, використовуються складні багаторівневі системи на базі мережевих структур, мікропроцесорних засобів та ЕОМ (цукрові та спиртові заводи, хлібопекарські виробництва тощо). При цьому постійно ускладнюються системи та методи керування, що потребує додаткових капіталовкладень. В той же час головний показник енерго- та ресурсоефективності забезпечується насамперед за рахунок інтелектуальних систем керування (ІСК), які включають, крім стандартних регуляторів, підсистеми підтримки прийняття рішень, алгоритми адаптації й оптимізації. Важливою вимогою в таких системах керування є забезпечення робастності традиційних регуляторів, які використовуються на нижньому виконавчому рівні. Різного рівня інтелектуальності залежно від повноти та коректності бази знань (БЗ) можна отримати за допомогою гібридних ІСК шляхом комплексування ПІД- та нечітких регуляторів. Запропонована методика орієнтована на використання в навчальній роботі з дисциплін: "Методи сучасної теорії керування", "Інтелектуальні системи керування", "Оптимальні системи управління", "Проектування інтелектуальних систем керування". Особливого значення ця методика набуває при виконанні бакалаврських дипломних проектів і магістерських робіт. За нашими даними, запропонована методика цікавить виконавців з проектування та впровадження систем керування різного призначення для технологічних об'єктів і комплексів.
  Повний текст PDF - 326.87 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Ладанюк А.
  • Луцька Н.
  • Смітюх Я.
  • Власенко Л.
  • Сашньова М.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Ладанюк А. П. Ефективність інтелектуальних систем керування технологічними об'єктами. Частина 1. Основні положення / А. П. Ладанюк, Н. М. Луцька, Я. В. Смітюх, Л. О. Власенко, М. В. Сашньова // Харчова промисловість. - 2019. - № 25. - С. 141-147. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khp_2019_25_20.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Ладанюк Анатолій Петрович (технічні науки)
  • Луцька Наталія Миколаївна (технічні науки)
  • Смітюх Ярослав Володимирович (технічні науки)
  • Власенко Лідія Олександрівна (технічні науки)
  • Сашньова Мар'яна Василівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського