Наукова періодика України Химия и технология воды


Poonkuzhali K. 
Assessing the chelating ability of Aerva lanata: adsorption of chromium from tannery effluent and its toxicity measurement / K. Poonkuzhali, M. Manivannan, T. Palvannan // Химия и технология воды. - 2013. - Т. 35, № 3. - С. 240-250. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KhTV_2013_35_3_8
The chelating ability of aqueous leaf extract of Aerva lanata was assessed in vitro. The aqueous leaf extract showed a dose dependent decrease in chelating ability using FeCl2. The highest chelating ability of aqueous leaf extract was observed at <$E2~cdot~10 sup -5> g/mL (<$E100~symbol С~0,00>). The antioxidant activity of the aqueous leaf extract ranged from 42,13 % to 88,66 %. At <$E2~cdot~10 sup -5> g/mL concentration, a strong positive significant correlation was observed between chelating ability and total phenolics concentration (R = 0,94; P = 0,001). The chelating ability of aqueous leaf extract (<$E2~cdot~10 sup -5> g/mL) showed a high positive significant correlation with antioxidant activity (R = 0,78; P = 0,001). Aqueous leaf extract removed the chromium from tannery effluent by 43 mg/g. Allium сера toxicity test was performed on tannery effluent treated with aqueous leaf extract that increased the root length of onion.
  Повний текст PDF - 207.073 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Poonkuzhali K.
  • Manivannan M.
  • Palvannan T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Poonkuzhali K. Assessing the chelating ability of Aerva lanata: adsorption of chromium from tannery effluent and its toxicity measurement / K. Poonkuzhali, M. Manivannan, T. Palvannan // Химия и технология воды. - 2013. - Т. 35, № 3. - С. 240-250. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/KhTV_2013_35_3_8.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського