Наукова періодика України Інженерія природокористування


Ляшенко С. О. 
Впровадження АСУТП цукрового виробництва в Україні: екологічні аспекти / С. О. Ляшенко, А. М. Фесенко, О. С. Ляшенко, В. В. Юрченко // Інженерія природокористування. - 2018. - № 2. - С. 49-58. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Iprk_2018_2_10
Розглянуто питання впливу на довкілля підприємств з виробництва цукру. Відповідно до сучасних вимог, ефективність роботи підприємства має визначатися не лише з міркувань собівартості кінцевої продукції, а комплексною стратегічною оцінкою енергоефективності технологічного процесу та мінімізації впливу на довкілля. Важливим рушієм розвитку сучасних технологій є розробка саме таких підходів, які направлені на зменшення використання сировини, води та енергії, що, в свою чергу, мінімізує кількість утворених відходів і вплив на навколишнє середовище. Забезпечення більш повного і продуктивного використання електроенергії, природного газу чи вугілля, прісної води можливе шляхом впровадження ефективних АСУТП цукрових заводів України. Встановлено, що основними складовими впливу на довкілля підприємств цукрової галузі є викиди в атмосферу в результаті використання викопного палива та зберігання на полігонах жому. При цьому утворюються як токсичні речовини (монооксид Карбону, оксиди Нітрогену, Сульфуру та тверді частки), так і парникові гази, що спричинюють зміни клімату (вуглекислий газ, оксид Нітрогену і метан). Скиди цукрових заводів у водні об'єкти небезпечні високим вмістом органіки (за БПК) і можуть призводити до евтрофікацї водойм. Комплексний вплив на водні об'єкти, грунти та якість повітря також посилюється в результаті зберігання жому як відходу виробництва цукру на полігонах без подальшої переробки (сушіння, гранулювання, біогазового перетворення). З метою екологічного обгрунтування удосконалення автоматизованих систем цукрового виробництва проведено визначення обсягів утворення парникових газів у результаті використання електроенергії, виробленої єдиною енергосистемою України, природного газу, декарбонізації вапняку та зберігання жому. Встановлено, що впровадження ефективних систем автоматизації технологічних процесів цукрового виробництва здатне скоротити споживання природного газу (до 17 %) та електроенергії (близько 4 %) і суттєво зменшити обсяги утворення вуглекислого газу та метану, основних парникових газів. Визначено приблизний розмір зменшення екологічного податку підприємства (в європейських цінах) у результаті вдосконалення системи автоматизації виробництва, доповненого модернізацією переробки жому.
  Повний текст PDF - 571.286 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Ляшенко С.
  • Фесенко А.
  • Ляшенко О.
  • Юрченко В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Ляшенко С. О. Впровадження АСУТП цукрового виробництва в Україні: екологічні аспекти / С. О. Ляшенко, А. М. Фесенко, О. С. Ляшенко, В. В. Юрченко // Інженерія природокористування. - 2018. - № 2. - С. 49-58. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Iprk_2018_2_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Ляшенко Світлана Олександрівна (сільськогосподарські науки)
  • Юрченко Вікторія Вікторівна (сільськогосподарські науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського