Наукова періодика України Plant introduction


Vergun O. M. 
Antioxidant activity of seed extracts of selected forage plants / O. M. Vergun, D. B. Rakhmetov, O. V. Shymanska, S. O. Rakhmetova, V. V. Fishchenko // Інтродукція рослин. - 2019. - № 2. - С. 71-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/IR_2019_2_10
Мета роботи - дослідити антиоксидантну активність екстрактів насіння деяких кормових рослин за умов Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України. Досліджено насіння семи кормових рослин: Baptisia australis (L.) R. Br. (Fabaceae), Bunias erucago L., B. orientalis L. (Brassicaceae), Galega officinalis L., G. orientalis Lam. (Fabaceae), Isatis littoralis Steven, I. tinctoria L. (Brassicaceae). Для визначення антирадикальної активності рослинних екстрактів використовували метод, описаний Brand-Williams та ін. (1995). Біохімічний аналіз передбачав такі етапи: підготовка метанольних, етанольних та водних екстрактів (1 г сухого матеріалу змішували з 25 мл розчинника); 12 год екстракції; спектрофотометричне визначення антирадикальної активності з розчином 2,2-дифеніл-пікрилгідразилу. Розчин радикалу готували в метанолі та розводили згідно з методикою. Дані перераховано як еквівалент аскорбінової кислоти (АКЕ) і тролоксу (ТЕ) на 1 г сухої маси. Вимірювання екстрактів проводили на спектрофотометрі UNICO UV2800 за довжини хвилі 515 нм. Експериментальні дані опрацьовано в програмі Excel. Метанольні екстракти досліджуваних рослин мали антирадикальну активність 18,27 - 80,57 %, етанольні - 11,07 - 79,73 %, водні - 23,31 - 80,26 %. Антиоксидантна активність метанольних екстрактів становила 1,75 - 2,72 мг АКЕ на 1 г, етанольних екстрактів - 1,62 - 2,72 мг АКЕ на 1 г, водних екстрактів - 1,82 - 2,66 мг АКЕ на 1 г, або відповідно 1,30 - 7,51, 0,56 - 7,76 та 1,19 - 7,37 мг ТЕ на 1 г. Висновки: одержані дані демонструють, що за умов Національного ботанічного саду НАН України екстракти насіння досліджуваних кормових рослин характеризуються високим антиоксидантним потенціалом, як і листки чи пагони. Антирадикальна активність екстрактів становила 11,07 - 84,60 %. Найменші значення цього параметра зафіксовано в усіх екстрактів. Антиоксидантна активність, виражена як АКЕ, була максимальною для Bunias orientalis і Galega officinalis та мінімальною - для Isatis tinctoria, а виражена як ТЕ була найвищою у метанольних екстрактів Bunias orientalis та найнижчою - в етанольних екстрактів Bunias erucago. Дослідження екстрактів насіння культур з різних родин є необхідним для оцінки їх антиоксидантного потенціалу та рекомендацій щодо їх використання.
  Повний текст PDF - 157.846 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Vergun O.
  • Rakhmetov D.
  • Shymanska O.
  • Rakhmetova S.
  • Fishchenko V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Vergun O. M. Antioxidant activity of seed extracts of selected forage plants / O. M. Vergun, D. B. Rakhmetov, O. V. Shymanska, S. O. Rakhmetova, V. V. Fishchenko // Інтродукція рослин. - 2019. - № 2. - С. 71-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/IR_2019_2_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Рахметов Джамбал Бахлул огли (сільськогосподарські науки)
  • Шиманська Оксана Василівна (біологічні науки)
  • Рахметова Світлана Олександрівна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського