Наукова періодика України Plant introduction


Grygorieva O. V. 
Determination of volatile compounds in fruits of Diospyros virginiana L. / O. V. Grygorieva, S. V. Klymenko, A. P. Ilyinska, L. M. Onyshchuk // Інтродукція рослин. - 2018. - № 4. - С. 89-97. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/IR_2018_4_12
Мета роботи - дослідити якісний склад і кількісний вміст летких речовин у плодах хурми віргінської (Diospyros virginiana L.) з колекції Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України. Об'єкт дослідження - плоди 7 генотипів (DV-01 - DV-07) 10-річних рослин Diospyros virginiana, заготовлені у жовтні 2015 р. Дослідження летких речовин проводили за методикою Черногорода та Виноградова (2006) з використанням хромато-мас-спектрометрії. Основні статистичні аналізи виконували за допомогою PAST 2.17. Ієрархічний кластерний аналіз подібності між генотипами обчислено за індексом подібності Брей - Кертіса. У плодах 7 генотипів визначено 129 компонентів, з них ідентифіковано 118. Сумарний кількісний вміст летких компонентів становив від 121,60 до 676,50 мг/кг. Визначені сполуки належать до вуглеводнів, альдегідів, карбонових кислот та їх ефірів, монотерпенів, сесквитерпенів, тритерпенів. В плодах досліджуваних генотипів переважають жирні кислоти (мг/кг): міристинова (від 18,5 до 234,6), пальмітинова (від 14,9 до 125,7), лауринова (від 29,8 до 50,5), 7, 10, 13-гексадекатринова (від 18,6 до 33,4), 11-гексадеценова (від 12,3 до 22,1). Для всіх досліджуваних генотипів були характерні 14 компонентів: фурфурол, ліналоол, феніл-апетальдегід, alpha-терпінеол, гераніол, лауринова кислота, етилмеристат, міристинова кислота, пентадеканоїнова кислота, етилпальмітат, етилпальмітолеат, пальмітинова кислота, пальмітолеїнова кислота та сквален. Висновки: визначені леткі сполуки у плодах Diospyros virginiana належать до спиртів, насичених та ненасичених альдегідів, кетонів, жирних кислот, ефірів та терпеноїдів. Їх частка в ідентифікованих летких речовинах плодів варіює та залежить від генотипу. Плоди багаті на жирні кислоти. Їх вважають прекурсорами багатьох специфічних ароматичних сполук. Виявлені альдегіди сприяють зменшенню терпкості у плодах хурми. Дослідження якісного складу та кількісного вмісту летких компонентів плодів Diospyros virginiana свідчить про доцільність проведення подальших фармакогностичних досліджень.
  Повний текст PDF - 213.301 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Grygorieva O.
  • Klymenko S.
  • Ilyinska A.
  • Onyshchuk L.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Grygorieva O. V. Determination of volatile compounds in fruits of Diospyros virginiana L. / O. V. Grygorieva, S. V. Klymenko, A. P. Ilyinska, L. M. Onyshchuk // Інтродукція рослин. - 2018. - № 4. - С. 89-97. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/IR_2018_4_12.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Григор'єва Ольга Володимирівна (біологічні науки)
  • Григор’єва Ольга Володимирівна (біологічні науки)
  • Ільїнська Антоніна Пилипівна (1949–) (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського