Наукова періодика України Plant introduction


Rakhmetov D. B. 
Biochemical composition of plant raw material of sweet sorghum (Sorghum saccharatum (L.) Moench) genotypes / D. B. Rakhmetov, O. M. Vergun, Ya. B. Blum, S. O. Rakhmetova, V. V. Fishchenko // Інтродукція рослин. - 2018. - № 3. - С. 83-90. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/IR_2018_3_11
Мета роботи - дослідити біохімічні особливості сировини Sorghum saccharatum (L.) Moench за умов Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України. Досліджено рослини - сорти форми Sorghum saccharatum, зібрані на експериментальних ділянках колекції відділу культурної флори Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України: S. saccharatum (SS), S. saccharatum, cv. Botanichnyi (SSB), S. saccharatum, cv. Energodar (SSE), S. saccharatum, cv. Medove (SSM), S. saccharatum, cv. Yantar (SSY), S. saccharatum, f. AMBR-1 (India) (SSA-1), S. saccharatum, f. AMBR-2 (Kazakhstan) (SSA-2), S. saccharatum, f. AMBR-5 (Kazakhstan) (SSA-5). Вміст сухої речовини у рослин сорго визначали за А. І. Єрмаковим та ін. (1972), загальний вміст цукрів та аскорбінової кислоти і за В. П. Крищенком (1983), вміст каротину і за Б. П. Плешковим (1985), вміст золи - за З. М. Грицаєнко та ін. (2003), вміст кальцію та фосфору - за Х. Н. Починком (1976). Енергетичну цінність рослинної сировини визначали на калориметрі ІКА С 200. Вміст фотосинтетичних пігментів у листках - за методикою М. М. Мусієнка та ін. (2001). У період молочно-воскової стиглості насіння в рослинній сировині Sorghum saccharatum нагромаджувалося сухої речовини від 21,11 % (SSA-1) до 46,41 % (SSB), цукрів - від 8,64 % (SSE) до 28,65 % (SSA-1), аскорбінової кислоти - від 11,39 мг% (SSA) до 35,96 мг% (SSA-2), каротину - від 0,16 мг% (SSE) до 0,92 мг% (SSA-2), золи - від 2,32 % (SSY) до 4,02 % (SSB), кальцію - від 0,503 % (SSA-5) до 1,127 % (SS), фосфору - від 0,037 % (SSY) до 0,148 % (SSM). Енергетична цінність сухої сировини становила від 2928,77 кал/г (SSE) до 4075,62 кал/г (SSA-5). Співвідношення фотосинтетичних пігментів - 1,26 (SSM) - 6,20 (SSB). Висновки: одержані результати свідчать про те, що за умов Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України досліджувані сорти та форми Sorghum saccharatum є цінним джерелом поживних речовин та біопалива в період молочно-воскової стиглості насіння. Серед досліджених генотипів SSB характеризувався найбільшим вмістом сухої речовини та золи, SSA-1 - найбільшим загальним вмістом цукрів, SSA-2 - найбільшим вмістом вітамінів, SSA-5 - найбільшою енергетичною цінністю.
  Повний текст PDF - 175.783 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Rakhmetov D.
  • Vergun O.
  • Blum Y.
  • Rakhmetova S.
  • Fishchenko V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Rakhmetov D. B. Biochemical composition of plant raw material of sweet sorghum (Sorghum saccharatum (L.) Moench) genotypes / D. B. Rakhmetov, O. M. Vergun, Ya. B. Blum, S. O. Rakhmetova, V. V. Fishchenko // Інтродукція рослин. - 2018. - № 3. - С. 83-90. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/IR_2018_3_11.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Рахметов Джамбал Бахлул огли (сільськогосподарські науки)
  • Рахметова Світлана Олександрівна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського