Наукова періодика України Фізичне виховання, спорт і культура здоров'я у сучасному суспільстві


Хмара А. В. 
Вплив лляної олії на вміст продуктів ПОЛ у тканинах щурів різного віку за умов адаптації до тривалих фізичних навантажень плаванням / А. В. Хмара, О. С. Покотило // Фізичне виховання, спорт і культура здоров'я у сучасному суспільстві. - 2013. - № 1. - С. 310-314. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Fvs_2013_1_78
Інтенсивність перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) в організмі залежить від його фізіологічного стану, типу тканин, віку й екзогенного надходження чинників, які регулюють ці процеси. Велике значення в процесах ПОЛ належить поліненасиченим жирним кислотам, особливо родини омега-3. В експериментальному дослідженні на 6- та 18-місячних білих щурах установлено вікові й тканинні особливості вмісту дієнових кон'югатів та ТБК-активних продуктів у їх плазмі, еритроцитах і печінці в нормі, під час тривалого фізичного навантаження плаванням із 10 % навантаженням від маси тіла впродовж 14 діб та під час внутрішньошлункового уведення їм лляної олії в дозі 0,5 мл/кг маси тіла впродовж 14 діб. Установлено, що в дорослих (6-місяців) і старих (18-місячних) щурів уміст дієнових кон'югатів та ТБК-активних продуктів у нормі зростає в ряді плазма - еритроцити - печінка. Під час тривалого фізичного навантаження вміст дієнових кон'югатів у дорослих щурів зростає в ряді плазма - печінка - еритроцити, а в старих - у ряді печінка - еритроцити - плазма.
  Повний текст PDF - 522.674 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Хмара А.
  • Покотило О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Хмара А. В. Вплив лляної олії на вміст продуктів ПОЛ у тканинах щурів різного віку за умов адаптації до тривалих фізичних навантажень плаванням / А. В. Хмара, О. С. Покотило // Фізичне виховання, спорт і культура здоров'я у сучасному суспільстві. - 2013. - № 1. - С. 310-314. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Fvs_2013_1_78.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського