Наукова періодика України Фізіологія рослин і генетика


Ружицька О. М. 
Насіннєва продуктивність і біохімічний склад зерна озимої спельти та полби за умов півдня степової зони України / О. М. Ружицька, О. В. Борисова // Физиология растений и генетика. - 2018. - Т. 50, № 2. - С. 161-169. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2018_50_2_9
Визначено морфометричні параметри, насіннєву продуктивність колоса, біохімічний склад зерна (за вмістом крохмалю, клітковини, золи, жиру, білка) колекційних зразків плівчастих пшениць Triticum spelta L. (спельти) і Т. dicoccum (Schrank) Schuebl. (полби), вирощених за польових умов на півдні степової зони України. Наведено характеристику фракційного складу білка зерна обох видів пшениць. За кількістю зернин у колосі та масою 1000 зернин виявлено відмінності як між видами пшениць, так і між дослідними зразками одного виду. Найбільші маса 1000 зерен та зернова продуктивність колоса головного пагона були властиві для зразка спельти UA0300259. Найбільша маса зерна з колоса головного пагона серед зразків двозернянки була характерною для UA0300087, що пов'язано з найбільшими показниками у цього зразка як кількості зерен у колосі, так і маси 1000 зернин. Вміст крохмалю в суцільнозмеленому борошні зерна полби становив 50 - 61 %, в зерні спельти - 49 - 55 % залежно від зразка. Вміст ліпідів і клітковини в суцільнозмеленому борошні зерна спельти та полби варіював серед дослідних зразків, а за вмістом золи достовірних відмінностей між зразками не виявлено. Вміст білка у суцільнозмеленому борошні зерна спельти становив 16,2 - 19,9 %, полби - 14,0 - 22,6 % залежно від зразка. Співвідношення вмісту глютенінів і гліадинів для спельти дорівнювало 1,1, для полби - 0,7 - 1,4 залежно від зразка. Згідно з викладеними даними, за умов півдня степової зони України зразок спельти UA0300259 і зразок полби UA0300087 поєднували найбільшу продуктивність колоса, високу масу 1000 зернин і високий вміст білка в зерні.
  Повний текст PDF - 263.39 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Ружицька О.
  • Борисова О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Ружицька О. М. Насіннєва продуктивність і біохімічний склад зерна озимої спельти та полби за умов півдня степової зони України / О. М. Ружицька, О. В. Борисова // Физиология растений и генетика. - 2018. - Т. 50, № 2. - С. 161-169. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2018_50_2_9.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського