Наукова періодика України | Фізіологія рослин і генетика | ||
Бабенко Л. М. Вплив температури на пігментний склад і вміст розчинних білків у контрастних за ознакою термостійкості сортів пшениці (Triticum aestivum L.) / Л. М. Бабенко // Физиология растений и генетика. - 2015. - Т. 47, № 6. - С. 505-513. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2015_47_6_8 Досліджено вплив короткотривалих теплового (2 год, +40 °С) і холодового (2 год, +4 °С) стресів на пігменти й розчинні білки 7- і 14-добових проростків контрастних за ознакою термостійкості сортів пшениці (Triticum aestivum L.). Виявлено специфічні ознаки в реакції пігментного комплексу і розчинних білків, які залежали від сорту і віку проростків. У морозостійкого сорту Володарка після холодового стресу співвідношення хлорофілів а і b збільшувалось, тоді як у жаростійкого сорту Ятрань 60, навпаки, зменшувалось. У сорту універсального використання Подолянка це співвідношення незначно зменшувалось. Зміни пігментного складу і вмісту розчинних білків узгоджувались з ознакою термостійкості сортів, що надає підставу розглядати їх як потенційні біомаркери в біотехнологічних розробках, спрямованих на підвищення стресостійкості культурних рослин. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Бабенко Л. М. Вплив температури на пігментний склад і вміст розчинних білків у контрастних за ознакою термостійкості сортів пшениці (Triticum aestivum L.) / Л. М. Бабенко // Физиология растений и генетика. - 2015. - Т. 47, № 6. - С. 505-513. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2015_47_6_8. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |