Наукова періодика України Ukrainian Biochemical Journal


Лозінська Л. М. 
Фруктоза як фактор розвитку карбонільного і оксидативного стресів та прискореного старіння дріжджів Saccharomyces cerevisiae / Л. М. Лозінська, Г. М. Семчишин // Український біохімічний журнал. - 2011. - Т. 83, № 4. - С. 67-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2011_83_4_10
Надмірне та тривале споживання фруктози може призводити до розвитку метаболічних порушень. Проте механізми, задіяні в цьому процесі, вивчені недостатньо. Використано пекарські дріжджі Saccharomyces cerevisiae як модель для порівняння впливу тривалого споживання глюкози та фруктози в різних концентраціях на деякі фізіолого-біохімічні показники евкаріотів. Показано, що в середовищі культивування, яке містило фруктозу, клітини дріжджів швидше ростуть, характеризуються вищою метаболічною активністю та внутрішньоклітинним вмістом глікогену і окиснених протеїнів. Ці спостереження добре узгоджуються з даними про те, що in vitro фруктоза активніше, ніж глюкоза, вступає в реакцію глікації, продуктами якої є високореакційні alpha-дикарбонільні сполуки та активовані форми кисню. Отже, інтенсивність карбонільного та оксидативного стресів є вищою у клітинах дріжджів, які ростуть на фруктозі. Ця особливість може пояснювати прискорене старіння дріжджів, які використовують фруктозу як джерело карбону та енергії, у порівнянні з клітинами, які ростуть на глюкозі. Слід зауважити, що обмеження вуглеводів сповільнює ріст дріжджів, супроводжується низькою динамікою запасання глікогену та накопичення окиснених протеїнів, а також не виявляє суттєвих відмінностей між показниками старіння, карбонільного та оксидативного стресів у клітинах, які ростуть на глюкозі і фруктозі.
  Повний текст PDF - 803.394 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Лозінська Л.
  • Семчишин Г.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Лозінська Л. М. Фруктоза як фактор розвитку карбонільного і оксидативного стресів та прискореного старіння дріжджів Saccharomyces cerevisiae / Л. М. Лозінська, Г. М. Семчишин // Український біохімічний журнал. - 2011. - Т. 83, № 4. - С. 67-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2011_83_4_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Лозінська Людмила Михайлівна (біологічні науки)
  • Семчишин Галина Миколаївна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського