Наукова періодика України | Ukrainian Biochemical Journal | ||
Іскра Р. Я. Інтенсивність пероксидних процесів і активність антиоксидантних ензимів у тканинах щурів за підвищеного рівня хрому в раціоні / Р. Я. Іскра, В. Г. Янович // Український біохімічний журнал. - 2011. - Т. 83, № 3. - С. 91-98. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2011_83_3_12 Наведено дані про вплив хрому в різних тканинах щурів у разі споживання його з комбікормом у вигляді <$E roman {CrCl sub 3~times~6H sub 2 O}> на інтенсивність пероксидних процесів та активність антиоксидантних ензимів. Встановлено ступінь підвищення вмісту хрому в досліджуваних тканинах щурів під час додавання його до комбікорму в кількості 200 мкг/кг протягом 30 днів. Вміст хрому у досліджуваних тканинах щурів зменшується в ряду: селезінка, серце, нирки, легені, мозок, печінка, скелетний м'яз. В усіх тканинах щурів, яким згодовували комбікорм із домішкою хрому, за винятком скелетних м'язів, зменшується вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) - гідропероксидів і ТБК-активних продуктів (вторинних продуктів ПОЛ, які утворюються в реакції з 2-тіобарбітуровою кислотою). Найбільше зменшується вміст продуктів ПОЛ у селезінці, нирках, печінці та легенях. У цьому разі в усіх органах і тканинах щурів за дії хрому підвищується активність глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази та каталази. У мозку та нирках зростає вміст відновленого глутатіону. Активність супероксиддисмутази є більшою лише в серцевому та скелетному м'язах тварин, приблизно однаковою в легенях і печінці, а в інших органах - мозку, нирках і селезінці у тварин дослідної групи активність ензиму є нижчою, ніж у тварин контрольної групи. Одержані результати свідчать про регуляторний вплив хрому на активність ензимів антиоксидантної системи в органах і тканинах щурів, органно-тканинні особливості цього впливу. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Іскра Р. Я. Інтенсивність пероксидних процесів і активність антиоксидантних ензимів у тканинах щурів за підвищеного рівня хрому в раціоні / Р. Я. Іскра, В. Г. Янович // Український біохімічний журнал. - 2011. - Т. 83, № 3. - С. 91-98. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2011_83_3_12.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |