Наукова періодика України Ukrainian Biochemical Journal


Моравська О. В. 
Зміни жирнокислотного складу загальних ліпідів та вміст продуктів пероксидного окислення їх у тканинах ембріонів залежно від рівня вітамінів А, D3 і Е в раціоні гусей у репродуктивний період / О. В. Моравська, С. О. Вовк // Український біохімічний журнал. - 2010. - Т. 82, № 4. - С. 112-120. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2010_82_4_17
Показано, що комплексне введення до складу комбікорму гусей у репродуктивний період вітаміну A у кількості 10 000 МО, вітаміну D3 у кількості 3000 МО і вітаміну E у кількості 35 МО на 1 кг комбікорму призводить до підвищення рівня поліненасичених жирних кислот у загальних ліпідах залишкового жовтка ембріонів, за рахунок підвищення вмісту лінолевої, арахідонової, докозапентаєнової та докозагексаєнової жирних кислот, і підтримує фізіологічний рівень продуктів перекисного окиснення ліпідів у залишковому жовтку ембріонів гусей.Наведено результати щодо вмісту ретинолу в печінці, залишковому жовтку 25-добових ембріонів і жовтку яєць залежно від рівня вітамінів A, D3 і Е в раціоні гусей сірої оброшинської породи в репродуктивний період. Встановлено, що вітамін D3 знижує депонування ретинолу у тканинах ембріонів та в жовтках яєць гусей, а додавання вітамінів А і Е до раціону гусей істотно підвищує рівень ретинолу як у печінці і залишковому жовтку ембріонів, так і в жовтках яєць гусей. Наведено дані щодо змін жирнокислотного спектра загальних ліпідів та вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів у тканинах печінки і скелетного м'яза 25-добових ембріонів залежно від рівня вітамінів A, D3 і Е в раціоні племінних гусей у період інтенсивної несучості. Встановлено, що введення до складу комбікорму гусей в репродуктивний період вітамінів А - 10 000 MO, D3 - 3000 МО і Е - 35 МО на 1 кг комбікорму оптимізує жирнокислотний склад загальних ліпідів та рівень продуктів пероксидного окиснення в печінці і скелетних м'язах ембріонів.Встановлено, що комплексне введення до складу комбікорму гусей у репродуктивний період вітаміну А у кількості 10 000 МО, вітаміну D3 у кількості 3000 МО і вітаміну Е у кількості 35 МО на 1 кг комбікорму оптимізує жирнокислотний склад загальних ліпідів жовтка яєць ембріонів, збільшуючи рівень поліненасичених жирних кислот, в основному за рахунок підвищення вмісту октадекадієнової, ейкозатетраєнової, докозапентаєнової та докозагексаєнової жирних кислот і регулює рівень продуктів перекисного окиснення у жовтку яєць.
  Повний текст PDF - 169.806 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Моравська О.
  • Вовк С.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Моравська О. В. Зміни жирнокислотного складу загальних ліпідів та вміст продуктів пероксидного окислення їх у тканинах ембріонів залежно від рівня вітамінів А, D3 і Е в раціоні гусей у репродуктивний період / О. В. Моравська, С. О. Вовк // Український біохімічний журнал. - 2010. - Т. 82, № 4. - С. 112-120. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2010_82_4_17.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Моравська Олена Валеріївна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського